Korreltje zout

Roze, blauw? Waar blijven de genderneutrale muisjes?

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week:
genderneutrale muisjes.

Laura Obdeijn
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

In een rond plastic bakje ligt een afbeelding van een beschuit met boter, met daarin gaatjes uitgespaard. Erbovenop liggen muisjes, die je met wat gewiebel in de gaatjes moet proberen te krijgen. Het is mijn geboortekaartje. Onder elk gaatje staat afwisselend het woord ‘wit’ of ‘roze’. Want bij een meisje trakteer je immers op beschuit met wit-roze muisjes. Niet meer van deze tijd? Zou kunnen. Laatst meldde Nu.nl dat De Ruijter nadenkt over een genderneutrale variant.

Het is al heel lang een Nederlands gebruik – na een geboorte trakteren op beschuit met de anijszaadjes en daaromheen laagjes suiker – maar de traditie kreeg pas echt voet aan de grond na de geboorte van prinses Beatrix. De bakkers van De Ruijter togen destijds in hun nette pak richting paleis met een grote bus oranje muisjes, waar het moment werd vastgelegd. Het gewone volk kon daarna kiezen uit wit met roze muisjes voor een meisje en blauw met witte voor een jongetje.

Nadenken over genderneutrale muisjes

Nu komt daar mogelijk een derde kleur bij. De traditionele kleurverdeling zou stereotypering in de hand werken, en dat is ook De Ruijter niet ontgaan, zo is te lezen in het bericht. Een woordvoerder van Kraft Heinz, waar De Ruijter onder valt, kan me niet meer vertellen dan dat ze inderdaad nadenken over andere kleuren, maar over een wanneer is hij vaag.

Toch is het al goed dat de fabrikant nadenkt over een andere kleur, zegt Joyce Endendijk. De wetenschapper van de Universiteit Utrecht onderzoekt genderstereotyperingen en was zelf nog niet zo lang geleden op zoek naar muisjes in een andere kleur. “Je ziet dat hier, ­overgewaaid vanuit Amerika, ook steeds meer de neiging bestaat om het gender te benadrukken door het bijvoorbeeld te koppelen aan de kleur roze of blauw. Denk aan de populaire gender reveal party’s. Roze of blauwe muisjes, of -geboortekaartjes, het lijkt onschuldig, maar stereotypen blijven doorwerken. Het zorgt ervoor dat een kind de wereld door een roze of blauwe bril gaat zien.”

Het draagt volgens haar bij aan gendersocialisatie, het aanleren van wat wel of niet gepast gedrag is van een man of een vrouw: jongens horen niet te huilen, meisjes horen niet agressief te zijn. “Het zorgt ervoor dat je wordt gestuurd in de keuzes die je maakt en dat is het kwalijke. Het kan keuzes met betrekking tot hobby’s bepalen, evenals een beroepskeuze of de taakverdeling in huis.”

Uiteindelijk zijn alle muisjes genderneutraal?

Eén kleur die niet specifiek gelinkt is aan jongen of meisje is volgens haar dan ook het beste, en een derde kleur muisjes daarom welkom. Niet om met een vingertje te wijzen, ‘maar dan hebben ouders in ieder geval een keuze.’ Of dat de kleur groen, geel of paars is, maakt niet uit, zegt ze.

Kijkend naar mijn geboortekaartje weet ik: na dertig jaar in een plastic bakje zijn alle muisjes genderneutraal wit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden