Plus

Ronnie Flex toont zijn vakmanschap met Rémi

Met zijn tweede album heeft Ronnie Flex een plaat gemaakt waarop zijn vakmanschap en muzikale ontwikkeling van de afgelopen anderhalf jaar te horen is.

Op het album Rémi van Ronnie Flex is bijna elk nummer hitgevoelig Beeld anp
Op het album Rémi van Ronnie Flex is bijna elk nummer hitgevoeligBeeld anp

"Was je vroeger gelukkiger dan nu?" Het is de vraag van een verslaggever van het tv-programma Spuiten en Slikken aan het eind van een item, maart vorig jaar. Ronnie Flex, die enigszins aangeschoten in een club staat, antwoordt zonder enige twijfel: "Vroeger? Ja, man."

Niet zo gek dat de 24-jarige rapper - echte naam Ronell Plasschaert - zijn tweede album dat vrijdag onverwacht verscheen Rémi noemt, verwijzend naar de hoofdpersoon in de roman Alleen op de Wereld van de Franse schrijver Hector Malot. En ook omdat zijn moeder hem vroeger altijd al Rémi noemde. Ronnie Flex is alleen. Het afgelopen weekend zei hij het in meerdere interviews. Geen vrienden meer, alleen het geld en het succes.

IJzersterke popliedjes
Op zijn tweede album is echter minder van die thematiek terug te vinden. Ronnie Flex bezingt in ijzersterke popliedjes voornamelijk de liefde en het missen van zijn ex-geliefde.

Toch even de vergelijking maken met zijn debuutalbum De Nacht Is Nog Jong, net als wij voor altijd: zo persoonlijk en inhoudelijk is Rémi niet. Op zijn debuutalbum rapt Plasschaert als een innovatieve woordkunstenaar over twijfels en angsten van een jonge jongen.

Met zinnen als: 'Ik weet niet waar mijn vader zich begeeft/ Ik ben de vader van mezelf' of humoristisch, wanneer hij een afspraak met een meisje beschrijft: 'Ik sta wel te wachten op haar met wax in mijn haar/ Dat zijn dingen die ik niet moet doen.'

Hoog niveau
De teksten op zijn tweede album zijn minder origineel dan op zijn debuut. De nadruk ligt vooral op de muzikaliteit en de productie op hoog niveau. Al zijn die originele teksten zeker te ontdekken. Neem deze pijnlijke zin, verpakt in een vrolijke beat: 'Hoe kan ik houden van haar? Ik houd niet eens van mezelf.'

Ronnie Flex is in elk geval op basis van cijfers op dit moment de grootste artiest in Nederland: meer dan 300 miljoen YouTubeviews en een vergelijkbaar aantal streams op Spotify in totaal. Niemand in Nederland doet hem dat na.

Tijdens elk project en in elke samenwerking de afgelopen zes jaar toont de rapper zich ambitieus en hongerig. Dat deed hij al met de groep Jupiter Bwois op de Rotterdamse Popacademie. Ook in rapperscollectief New Wave was hij de aanvoerder. Andere rappers, zoals Lil Kleine trokken zich aan hem op.

Hitgevoelig
Met zijn tweede album heeft Ronnie Flex een plaat gemaakt waarop zijn vakmanschap en muzikale ontwikkeling van de afgelopen anderhalf jaar te horen is.

Het album produceerde hij samen met Boaz van de Beatz, met wie hij ook samenwerkte op zijn debuutalbum. Het gouden duo lijkt nóg beter te weten wat hitjes zijn. Refreintjes zijn aanstekelijk, de koortjes zingen op het juiste moment. Bijna ieder nummer is hitgevoelig: de al verschenen singles Energie, Come Again en Plek Als Dit, maar ook tracks als BF, Jouw Seizoen en Achteruit.

Het nummer Opgekomen met Sevn Alias is een vreemde eend in de bijt: Plasschaert laat zich gaan en combineert persoonlijke woordkunsten van zijn eerste plaat en het muzikale niveau van dit album. Dat maakt nu al nieuwsgierig naar een derde album. Dan kunnen vast de vijf sterren uit de kast.

Lees het interview met Ronnie Flex: 'Ik ben ziek ongemakkelijk'

Ronnie Flex

Rémi
Hiphop
Top Notch
****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden