Plus

Ronald Goedemondt voorziet publiek van superieure stand-up

Meesterkomiek Ronald Goedemondt bedelft zijn publiek onder een lawine van alledaagse absurditeiten. Geen Sprake Van is een draaikolk van superieure stand-up.

Mike Peek
Ronald Goedemondt Beeld Harmen De Jong
Ronald GoedemondtBeeld Harmen De Jong

'Overdag ben ik artiest, 's nachts een omelet." Dat is een zin die nergens op slaat en die ook niet eens echt grappig is. Tenzij hij over de lippen rolt van meesterkomiek Ronald Goedemondt. Hij trekt er een licht wanhopig gezicht bij.

Goedemondt duidt zijn dagen met dat zinnetje. Gevierd in het theater, geplaagd door de eerste ouderdomskwaaltjes. Zo snurkt hij sinds kort, en is hij nu veertig. Vader bovendien. Hij wordt geacht te leiden, maar volgt liever. Dus schiet hij af en toe een vakkenvuller aan om naar een bepaald product te vragen. Kan hij op weg naar het schap even stiekem achter iemand aanlopen.

Mooi doofpotje
Het is een prachtige typering van iemand die het welletjes vindt, dat werken aan zichzelf. Dit is het. Goedemondt is af. Natuurlijk kloppen er nog steeds dingen niet, maar die passen prima in een mooi doofpotje.

Net als in De R van Ronald bedelft Goedemondt je onder een lawine van alledaagse absurditeiten, terwijl hij óók een goudeerlijk zelfportret boetseert. Zijn grote inzinkingen lijken voorbij, maar hij heeft nog steeds het gevoel nergens bij te horen. Zelfs niet bij zijn gezin. Hij ziet het mensen denken: wie is die Irakese terrorist die dat blonde jongetje naar de speeltuin heeft ontvoerd? Geestig. En behoorlijk schurend.

Tranen met tuiten
Het absolute topniveau van zijn vorige programma haalt Goedemondt niet. Halverwege missen enkele grappen doel en het leek alsof hij tijdens de première zelf ook merkte dat de klad er een beetje in dreigde te komen. En dus ging de voet flink op het gas, nondedju.

Het laatste half uur van Geen Sprake Van is een draaikolk van superieure stand-up, fysiek theater en volstrekt unieke gedachten. Tranen met tuiten lachen, het kan echt. De volgende keer dat u iemand een tennisbal ziet gooien met behulp van zo'n slinger, denkt u aan huzarensalade. De volgende keer dat u jus d'orange perst in de supermarkt, ziet u in die machine een massavernietigingskamp voor sinaasappels.

Lees ook: Ronald Goedemondt: 'Onzin is mijn zuurstof' [+]

Cabaret
Geen Sprake Van
Door:
Ronald Goedemondt
Gezien: 22/4 Kleine Komedie
Te zien: Tournee, 13/6 DeLaMar

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden