Ron Blaauw bouwt aan hotdogimperium
Ron Blaauw's hotdogrestaurant The Fat Dog aan de Ruysdaelkade wordt uitgebreid met verschillende franchisevestigingen. Het past in de huidige trend in horecaland: de opkomst van 'haute' fastfoodzaken.
De chefkok, die eerder opzien baarde door zijn tweesterrenrestaurant aan de Sophialaan te downgraden naar het toegankelijke Ron's Gastrobar (één ster), opende de hotdogzaak een jaar geleden.
Hier geen kleffe broodjes of vieze frieten, maar echte 'haute dogs' - met behalve ambachtelijk gemaakte broodjes en knakworsten bijvoorbeeld gerookte chilimayonaise of ganzenlever. Daarbij drink je natuurlijk geen lauwe cola, maar een glas champagne of een gin-tonic.
Blaauw: 'Eigenlijk is het vanaf het begin het idee geweest om meerdere Fat Dogs te openen. We zijn nu in gesprek met eventuele franchisenemers in Haarlem, Rotterdam en Maastricht.'
De fastfood-franchise van hoge kwaliteit (in Amerika worden dit soort restaurants 'fast casual' genoemd) was in Nederland nog vrijwel onbekend. Het franchisemodel werd wel al gebruikt bij restaurants als McDonald's en Subway. In Amerika en Groot Britannie zijn er meer hoogkwalitatieve ketens als Gourmet Burger Kitchen, Shake Shack en Chipotle, in Nederland bestaan dit soort zaken nog nauwelijks.
Thrill Grill wil ook uitbreiden
Daar lijkt nu verandering in te komen. Ook Thrill Grill, het hamburgerrestaurant in de Pijp dat werd gestart door topchef Robert Kranenborg en Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar, gaat waarschijnlijk als franchiseketen uitbreiden. Directeur Hans Bruning, die eerder werkzaam was bij McDonalds: 'Begin april moet de tweede Thrill Grill opengaan in Haarlem, die doen we nog zelf. Maar we zijn nu ook al bezig met het bedenken van manieren om daarna met franchisenemers nog verder uit te breiden.'
De opkomst van deze 'haute' fastfoodzaken past naadloos in de trend van specialistische, hoogkwalitatieve 'one trick pony'-restaurants die overal in de stad te zien zijn.
Ron Blaauw: 'The Fat Dog is er een uitgelezen concept voor, want er is weinig voor nodig: een klein keukentje met een plancha en een waterbad. We hebben een dik handboek gemaakt waarin precies staat hoe we het willen hebben: alle zaken werken met dezelfde leveranciers. Ik heb twee jongens aangenomen die de kwaliteit moeten bewaken.'
Blaauw laat weten binnenkort ook een nieuwe vestiging van zijn Gastrobar te willen openen in Amsterdam. De plek houdt hij nog even geheim.