PlusMijn Amsterdam

Rivelino Rigters: ‘Biscuit Baby op de Kinkerstraat: de beste fried chicken en biscuit’

Rivelino Rigters. Beeld Nina Schollaardt
Rivelino Rigters.Beeld Nina Schollaardt

Rivelino Rigters (42) is rapper, auteur van Bloedband en oprichter van ­Criminal Minded, een stichting die jongeren in en uit detentie helpt hun talent te ontdekken. Hij komt graag in de ‘swingende’ Maranathakerk.

Floor Meijs

Plein

“Plein ’40-’45 in Geuzenveld-Slotermeer is de plek waar ik ben opgegroeid. Ik heb er als kind veel gespeeld en ben er op het verkeerde pad terecht­gekomen. Het begon met kauwgum jatten van de kruidenier en dat escaleerde tot inbraak en straatroof. Mijn vader overleed toen ik vijf was, dus ik zocht naar een vaderfiguur. Die vond ik in de grote, stoere jongens van de straat, die in de criminaliteit zaten. Toch heb ik ook goede herinneringen aan het plein. De hele buurt kwam daar samen, iedereen kende elkaar, er werd gevoetbald en gefeest.”

Favoriete modewinkel

“Patta. Een tof, lokaal merk dat ik graag support. Onlangs heb ik er een heel toffe sweater gekocht, een samenwerking tussen Tommy Hilfiger en Patta. De op­brengst ervan ging naar drie organisaties die zich inzetten voor de zwarte geschiedenis in Nederland, zoals Black Archives. Fashion with a cause, dat vind ik mooi.”

Mijn kapper

“Ik probeer om de week naar Blue Sky op de Hoofdweg te gaan. Een typische black African barbershop, waar altijd muziek op staat, je wat te drinken krijgt en ruimte is voor een gezellig gesprek. De mensen daar zijn geïnteresseerd in wat ik doe en lezen mijn boeken als ik er weer eentje ­uitbreng. Ik steun hen weer door een fooi te geven.”

Kerk

“Als klein kind vond ik de zondagsschool in de Maranathakerk niet zo leuk, en mijn Surinaamse tantes daar waren nogal streng. Rond mijn 16de kreeg ik een soort spirituele ervaring, en sindsdien kom ik er weer graag. Het is een swingende, ­Caribische gospelkerk. Ik ben er gedoopt, getrouwd met mijn vrouw en ga er na corona weer graag geregeld heen.”

Maranthakerk. Beeld Nina Schollaardt
Maranthakerk.Beeld Nina Schollaardt

Standbeeld

“Het Slavernijmonument, dat is gemaakt door de oom van mijn vrouw. De strijd tegen onrecht en racisme wordt met dat beeld herinnerd en voortgezet. Een belangrijk beeld voor mij, als nazaat van tot slaaf gemaakten.”

Geheim adresje

“Biscuit Baby op de Kinkerstraat. Een afhaalzaak waarvan de eigenaren uit het zuidelijk deel van de VS komen. Ze hebben er de beste fried chicken en biscuit, een soort kruising ­tussen een zacht stuk brood en een krokante ­biscuit. Dat gecombineerd met die kip is gewoon een van de beste dingen die je ooit hebt geproefd. En hun taarten zijn heel goed, van butter­scotch pie tot lemoncurd pie. Heerlijk als je een beetje wilt zondigen.”

Biscuit Baby. Beeld Nina Schollaardt
Biscuit Baby.Beeld Nina Schollaardt

Met pek en veren de stad uit

“Mensen die afval dumpen in de openbare ruimte. Op de Hoofdweg hebben we daar best wel last van. Er is ook al die rattenplaag en ander ongedierte, en het staat echt slordig. Ik zou tegen dit soort vervuilers willen zeggen: ik ga toch ook niet mijn afval in jouw tuin droppen? Laten we de stad leefbaar houden met z’n allen.”

Ergste horeca-ervaring

“Toen ik net aan het daten was met mijn vrouw, zaten we in een restaurant te ­zoenen. We gingen helemaal in elkaar op, en later bleek dat mijn tas onder mijn stoel vandaan was gejat. Laten we zeggen dat er een heel dikke portemonnee in zat. Echt shit gewoon.”

Broodje

“Een broodje pom bij The Pom Bar in de Cabralstraat. Het heeft de juiste smeuïgheid en de smaak en verhoudingen van het vlees en zuurgoed zijn precies goed. Na dit broodje wil je niet anders meer.”

Mooiste gevel

“Die van de Occii aan de Amstelveenseweg. De gevel is heel kunstig vormgegeven en springt er echt uit. Het houtwerk bevat een soort indianenmotieven, wat ik extra tof vind omdat ik van mijn oma’s kant indianenbloed heb. Als je iets hoger kijkt dan gemiddeld, zie je coole dingen. De kunst ligt op straat.”

Occii. Beeld Nina Schollaardt
Occii.Beeld Nina Schollaardt

Mijn buurt

“Ik woon nu in De Baarsjes. Het heeft veel weg van Nieuw-West, waar ik ben opgegroeid, met een mix aan culturen en inkomens. Het Mercatorplein vind ik een fijn deel van de buurt met leuke cafés, een goede ijskraam en Turkse, Marokkaanse en Surinaamse oudjes die op de bankjes buiten zitten.”

Een avond stappen met...

“Herman Brood. Toen ik nog tiener was, heb ik hem twee keer gezien in de stad, waarvan een keer in tram 5. Ik groette hem en hij groette me gewoon terug. Ik bewonder hem, omdat hij iemand was die deed waar hij zelf zin in had. Zijn avontuurlijkheid en vrijzinnigheid hebben mij als muzikant, rapper en gitarist altijd geïnspireerd. Als hij nog zou leven, zou ik hem willen vragen wie of wat hem inspireerde.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden