Reuring

Eetcafé op sterrenniveau

Na alle feestelijkheden vorige week is het tijd voor een wat eenvoudiger restaurant. De kaart is klein bij eetcafé Reuring in de Lutmastraat, maar we staan paf van de kwaliteit van de gerechten. En dat voor vriendenprijsjes.

Na de buitengewoon luxueuze en gastronomisch opwindende ervaring bij Bord'eau leek het moment gekomen te zijn om wat eenvoudiger uit eten te gaan. Een eetcafé - daar komen we immers ook niet alle dagen. Je kunt er afgezaagde, eenvoudige gerechten verwachten, meer een soort maagvullers voor een laag prijsje, ideaal voor een snelle hap, die je bijna gedachteloos naar binnen schuift, met een glas of twee, drie.
Nou, niets is minder waar als je bij Reuring eet.

Voor de oppervlakkige waarnemer is er niets bijzonders: wat tafeltjes buiten in de Lutmastraat en aan het Henrick de Keijserplein (het zit op een hoek) en binnen eenvoudige houten tafels met kunststof systeemstoelen en een rood pluchen bank langs de muur. Een bar en daarachter een - waarschijnlijk kleine - keuken. Zachte muziek (Billie Holiday en andere blues). Maar op de kale tafel wel echte servetten!
De kaart is klein (en verandert geregeld): drie voor-, vier hoofd- en drie nagerechten. Dat betekent dat we beginnen met de gemarineerde zalm met komkommer en wasabimayonaise (€8,00). Het blijken malse staafjes zalm te zijn (balik noemen we die wel als hij niet dun uitgesneden is), in komkommer gerold en van die pittige mayonaise

voorzien: buitengewoon fris en goed en ook nog opgemaakt als gold het hier een sterrenrestaurant.

De steak tartare met truffelcrème en parmezaan heeft ook nog een half gekookt en in een korstje gebakken eitje, waarmee het goed aangemaakte en vrij grof gehakte (niet gemalen!) vlees extra smeuïg is geworden.

Een klassieker, uitgevoerd als in een absoluut toprestaurant! Sterker nog, ik heb dit gerecht in sterren zaken en wat daar tegenaan hangt, meestal minder goed gegeten!

Als tussengerecht blijft alleen die bloemkoolsoep over, maar dat bedroeft ons geen van beiden. Buitengewoon romig en lekker (met misschien wat vadouvanolie bedruppeld) met een eilandje van fijn gesneden romano bloemkool (het had tenminste die kleur). In al zijn eenvoud perfect om te zien, van smaak en structuur (€5,50).

Dan kan het al bijna niet meer stuk. Op de kaart staat een runderribstuk met geroosterde aardappel, groenten en spek (vanaf twee personen à €19,00), maar je kunt, met hetzelfde garnituur, ook een enkele black Angussteak bestellen (€17,50). Ook daar is alleen van perfectie te spreken: mooi, saignant en mals vlees, erg lekker garnituur. Niet alles gaat op en dus krijgen we de rest van het grote stuk vlees nog mee naar huis.

En dan de vis: bij ons bezoek schol - op de graat gebakken, niets van dat slappe van filets. Dat werkt niet. Maar dit is uitzonderlijk.

Nooit hebben we zo'n mooi, dik stuk schol gezien. 'Ja, aan het eind van het seizoen zijn ze wat groter; we zijn er erg blij mee, krijgen we te horen. (Ik heb het even nagekeken: een schol kan wel één meter worden!). Ongekend en voor €17,00 geen geld!

We staan al paf, maar dan komen de desserts nog. De tarte Tatin is een vierkante plak, maar met een knapperige korst en prachtig tot glazig gekaramelliseerde appel, lekker en sappig, met een quenelle vanille- ijs. Meteen uitgeroepen tot de beste restaurant-Tatin van de laatste jaren (€5,50). En het tweede dessert, op de kaart vermeld als chocoladecrème met framboos en pistache: een rechthoekig blok, smeuïg en heftig van smaak. Normaal eet ik een paar hapjes (en ook mijn tafelgenoot houdt zich meestal in), maar hier likken we bijna het bord voor af (€5,50).

Hier wordt duidelijk met veel liefde en aandacht - en hersens! - gekookt. Ze doen trouwens ook aan catering en partijtjes - het is maar dat u het weet.

De wijnkaart is klein, maar gevarieerd en goed, met bijna alles per glas (van €3,00 tot € 6,50). Het water komt alleen in kleine flesjes (als in een rechtgeaard café) en ach, de vriendelijke bediening ke

nt het begrip tussengerecht niet en vraagt of alles tegelijk op tafel moet worden gezet. Dat hoeft niet, maar de vraag alleen al verhoogt de feestvreugde.

De jonge kok en de uitbater mogen trots zijn op wat ze hier tot stand brengen. Dit is sterrenniveau in de Lutmastraat - voor vriendenprijsjes!

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden