PlusNet open
Restaurant Yemeni haalt de Jemenitische keuken naar Amsterdam
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Yemeni.
Yemeni is het eerste restaurant in Amsterdam dat zich richt op de Jemenitische keuken, voor veel Amsterdammers nog onbekend. Zonde, vindt eigenaar Ali Fahad (38). “In Arabische landen is onze keuken een begrip. Sommige Nederlanders weten niet eens waar Jemen ligt.”
In zijn thuisland heerst sinds vijf jaar oorlog. Door de problemen vluchten veel Jemenieten naar Nederland en komen terecht in asielzoekerscentra. Fahad probeert deze mensen te helpen door ze een baan aan te bieden. “Ons hele team bestaat uit oud-Jemenieten.” De kok begint om acht uur ’s ochtends te werken aan de lunch. “De Jemenitische keuken kost tijd en alles is vers.” Wat aan het eind van de dag overblijft, gaat naar het azc.
De kaart bestaat voornamelijk uit vleesgerechten, waaronder buram: gestoofd lamsvlees met Arabische kruiden, aardappel, wortel en tomaat (€16,50). Houd je meer van vis, kies dan sanouna: gestoofde dorade met tomatensaus en specerijen (€11). Naast de gerechten is brood (moulawah, €2) of rijst (€4) te bestellen.
In de kleine zaak is ruimte voor ongeveer tien tafels. De wanden zijn geel en taupe gekleurd, met een print van typisch Jemenitische ramen erop. Een trapje voert je naar een ondergrondse ruimte, waar de wand volhangt met foto’s van bekende Jemenieten.
Fahad hoopt in de toekomst een grotere zaak te openen. Glimlachend zegt hij: “Jemenitisch eten vraagt om een grote keuken.”
Yemeni
Jan van Galenstraat 45
Instagram
Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.
Tips? open@parool.nl.