Restaurant Soprano moet toch verbouwen

AMSTERDAM - Restaurant Soprano in de Vijzelstraat moet toch verbouwen als het alcohol wil schenken. Minister Klink ziet niets in versoepeling van de regels.

Culinair recensent Johannes van Dam Beeld
Culinair recensent Johannes van Dam

Bezoekers van het Italiaanse restaurant mogen niet drinken omdat een laag plafond, zeker gecombineerd met alcoholgebruik, agressief gedrag kan opwekken.

Het plafond in een restaurant moet minimaal 2,40 meter hoog zijn. Het plafond van Soprano hangt zeven centimeter te laag. Als er dan ook nog alcohol wordt geschonken kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.

Dat schrijft demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) in antwoord op Kamervragen van het oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA).

De minister ziet er dan ook niets in, de hoogte-eisen uit de Drank- en Horecawet te versoepelen.

En niet eens alleen vanwege de brandveiligheid. Die veiligheid is overigens ook wel een argument, want na verschillende café- en discobranden is gebleken dat een laag plafond om die reden onveilig kan zijn.

Persoonlijke ruimte

Maar in de eerste plaats noemt Klink de agressie die gewekt kan worden door het lage plafond.

Het gevaar is dat het gebrek aan 'persoonlijke ruimte' bij horecaklanten werkt als een 'stressor', schrijft Klink. In combinatie met alcohol kan een beperkt vloeroppervlak of een laag plafond daarom leiden tot agressief gedrag.

De hoogte-eisen hebben dan ook niets te maken met de ventilatie van tabaksrook. Vanwege het rookverbod dacht Vos dat de hoogte-eisen inmiddels wellicht versoepeld konden worden.

Integendeel. De trend is juist dat scherper toegezien wordt op de hoogte-eisen, schrijft Klink. 'Met name omdat de Nederlander gemiddeld langer wordt.' Voor nieuwe gebouwen met een 'bijeenkomstfunctie' geldt een plafondhoogte van 2,60 meter, laat de minister weten.

Verbouwen

Dat Soprano noodgedwongen alleen 's middags open is, kwam aan het licht na een recensie van culinair publicist Johannes van Dam in deze krant. Omdat het geen wijn mag schenken, veronderstelt het restaurant dat er te weinig belangstelling is voor een Italiaanse avondmaaltijd.

'Kan niet iemand voor die zeven centimeter een ontheffing verlenen? Dit is zo Hollands!' schreef Van Dam.

Eigenaar Stefano Lalli van Soprano moet een beetje lachen om de antwoorden van Klink, maar hij heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen. Om toch maar drank te kunnen schenken, wil hij het restaurant verbouwen.

Op dit moment onderzoekt hij de mogelijkheden om het plafond weg te halen. Binnenkort komt de bouwinspectie van de gemeente langs om te beoordelen of de balken die het dakterras dragen, kunnen worden verplaatst.

In de tussentijd heeft hij het restaurant maar gesloten om helemaal over te gaan op het bezorgen van maaltijden.

Trots vertelt hij over zijn vondst maaltijden en wijn te bezorgen in het Vondelpark. Per sms krijgen de klanten die wat hebben besteld te horen wanneer de bezorger vertrekt, waarna ze bij de afgesproken ingang van het park hun eten kunnen aannemen. Lalli: ''We zijn er gisteren mee begonnen en het loopt heel goed.'' (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden