Plus Proefwerk

Restaurant Moldavië (7,5)

Ga naar Moldavië, Nederlands enige Roemeense restaurant, voor de lieve service, de uitmuntende zuurkoolrolletjes en de worstjes.

'We hebben nog net ruimte voor een toetje' Beeld Rink Hof

De sarmale van restaurant Moldavië in Nieuw-West is zo'n gerecht waarvan je bij de eerste hap al weet dat je de klos bent omdat je het nog veel vaker wilt eten, en waarvoor je met liefde opnieuw de - in mijn geval - drie kwartier naar het westen zult fietsen en terug.

Sarmale is zo'n beetje de nationale schotel van Roemenië: het zijn rolletjes van iets gefermenteerde witte kool, gevuld met vet gehakt en rijst, en in de oven gegaard met wat tomatenpuree en pepers.

Het wordt geserveerd met een flinke schep zure room, en drukt - hartig, pittig, zacht en vet, doorsneden met dat fijne, streng-lactische van de zuurkool - op alle goede knoppen. Overheerlijk.

Traditioneel
De naam van het restaurant is enigszins verwarrend, want Moldavië is niet alleen een buurland, maar ook een provincie van Roemenië. Het is een behoorlijk grote zaak die huist te midden van de grauwe jarenzestigbouw aan de Burgemeester van Leeuwenlaan, ingeklemd tussen een snackbar en een New York Pizza.

We stappen binnen in het wat rommelige, maar zo te zien liefdevol bijeengehangen interieur: er is fotobehang van kale bakstenen, er hangen karrewielen en traditionele Roemeense kleding aan de muren.

We zijn de eerste gasten, en onmiddellijk wordt opzwepende accordeonmuziek aangezet - ze hebben in het weekend ook regelmatig livemuziek.

Als welkomstdrankje krijgen we kloeke borrelglazen visinata voorgezet, de traditionele likeur van zure ­kersen die door de suiker alsnog behoorlijk zoet is. Onze placemats, waarop het menu staat, moeten even worden omgedraaid om de kaart in het Nederlands en Engels te kunnen lezen. Het betreft hier het enige volledig Roemeense restaurant in Nederland, vertelt de ontzettend vriendelijke eigenaar. En het wordt vooralsnog vooral bezocht door zijn landgenoten met heimwee.

Eerlijk advies
Wat moeten we eten? vragen we hem. Alles is lekker, zegt de baas. Typisch Roemeens. Stevig eten waar je sterk van wordt. Dan trekt hij zijn wenkbrauwen op en zegt: "Nou ja, alles... Wat ik níet zou nemen, is de zalm." Hij wijst het gerecht aan op de kaart. En de biefstuk, die is ook niet zo goed. "Ik moet eerlijk zijn," verklaart hij, "vis en biefstuk, daar zijn we niet goed in. Ik heb betere vis gegeten. Betere biefstuk ook." Verder is hij overal trots op, gelukkig.

Na een aardig voorgerechtje van drie soorten dips (€5,50) volgen de Roemeense worstjes, die je in Boekarest op elke straathoek kunt kopen. Ze heten mici of mititei - dat betekent ­'kleintjes' - en je bestelt ze per stuk, voor €1,50.

Wij nemen er drie om te proeven, de groep jonge Roemenen die na ons binnenkomt laat er een hele stapel van aanrukken bij hun Timi¿oreana-bier. Het lijken op het oog een soort grove frikandelletjes - zonder vel, met een grove vulling van zowel varkens- als lams- en rundvlees, knoflook en anijszaad, en ze smaken pikant en fijn zwijnig, met van die lekker strenge, grauw-Duitse mosterd.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Een typisch ingrediënt van de mititei is baking soda, de oorzaak van de typische, enigzins springerige structuur. Dit natriumbicarbonaat mocht van de EU eigenlijk niet meer in vleeswaren worden gebruikt, maar Roemenië kwam in opstand - dagelijks worden er ongeveer een half miljoen gegeten. Inmiddels is de baking soda in de mititei officieel erkend als traditioneel benodigde toevoeging.

Die lekkere koolrolletjes (€13,50) worden geserveerd met mamaliga - maispap. Dit is de instantversie, die nogal saai en waterig is. Ook krijgen we een hele rode peper op ons bord. "Gewoon af en toe een hapje nemen!" zegt de baas. Echt heet is de peper inderdaad niet.

Als tweede hoofdgerecht ­kiezen we de pittige stoofpot - een enorme aardewerken pot vol huiselijke kippenstoof met veel groenten en tomaten (€14,95). Die is vers en prima, en wordt geserveerd met aardappelpuree.

Best
De sarmale – koolrolletjes met vet gehakt, ­rijst, pit en zure room – drukken op alle goede knoppen.

Minder
De chocoladetaart smaakt naar Nesquik en maakt weinig indruk.

Opvallend
Als we vragen wat de specialiteiten van het huis zijn, vertelt de ober eerst uitgebreid wat we niét moeten bestellen.

Het is ongeveer drie keer zo veel als we op kunnen - maar het overgeblevene wordt zonder vragen voor ons ingepakt om mee naar huis te nemen: sympathiek.

Intimiderend gebak
We hebben nog net ruimte voor een toetje, en bestellen de chocoladetaart (€4,90) die een beetje naar Nesquik smaakt en weinig indruk maakt, en de papanasi (€4,50) waarvan op de kaart in het Nederlands staat dat het een oliebol is, en in het Engels dat het een donut is.

Het blijkt een oliebol bovenop een donut - een enorme berg gefrituurd gebak, van een deeg gemaakt met bloem, verse kaas en wederom baking soda. Het wordt geserveerd met ook weer een flinke schep zure room en jam, en vormt ongeveer anderhalve maaltijd op zich. Intimiderend, maar smakelijk.

Die anderhalf uur fietsen zijn rondom een dergelijke maaltijd helemaal zo slecht nog niet.

Vorige Proefwerken:
FC Hyena (8)
Park (6-)
Café Caron (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Moldavië

Burg. van Leeuwenlaan 71
di-zo vanaf 17.00 uur, maandag gesloten
020 3584864
www.restaurantmoldavie.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden