Voorwoord

Relaties

Judith Zilversmit

De relatie met collega’s is best vreemd. Je ziet elkaar dagelijks en toch weet je vaak minder van hem of haar dan de omgang doet vermoeden. Zo was ik verbaasd toen ik een collega voorbij zag komen (met een wel heel scherpe tijd) in de marathon. Ik wist niet eens dat hij hardliep.

Met collega Stefan Raatgever van de kunstredactie had ik ook zo’n ervaring. Hij vertelde dat hij en zijn vriend vader wilden worden en daar keek ik van op. Natuurlijk niet omdat twee mannen een kind willen, maar omdat ik Stefan anders had ingeschat. Geen vadertype, dacht ik. Die heeft genoeg, zo was mijn vooroordeel, aan zijn partner, de muziek, en zijn tennisracket.

Tijdens een kop koffie vertelde Stefan hoe hij en zijn vriend besloten co-ouders te worden met de biologische moeder. En hoe die wens een reis werd vol hoop, tegenslagen en talloze afspraken.

Stefan heeft zijn verhaal opgeschreven – van de speeddates (‘het rooster oogt als het blokkenschema van Lowlands’) tot de proefvakantie met de eventuele moeder. Het grijpt aan omdat het inzicht geeft in hoe moeilijk het in ons land is een meeroudergezin te stichten, en dat de wet bepaalt dat een kind niet meer dan twee wettelijke ouders mag hebben.

We leven hier in een goedgeorganiseerde maatschappij – daar ben ik me van bewust. Toch is nog niet alles op orde. Wie afwijkt van de standaard, kan zomaar in een achtbaan van teleurstellingen terechtkomen. Het vraagt wilskracht om daar weer uit te komen.

Judith Zilversmit, chef PS. Beeld Marc de Groot
Judith Zilversmit, chef PS.Beeld Marc de Groot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden