PlusOpen tijdens corona

Reisbureau Skybreakers: ‘ We zijn alleen maar mensen aan’t terugbetalen’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Jeroen Karthaus (53), medeoprichter van reisbureau Skybreakers, is continu bezig om voor elke geannuleerde reis geld terug te geven. 

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“De reissector is een van de zwaarst getroffen bedrijfstakken en is er voorlopig nog niet bovenop. Wij werken op de lange termijn, dus het dringende advies om niet te reizen tot maart heeft geen invloed op ons, in die zin dat we al geen reizen meer hadden staan voor de komende maanden. Met als gevolg dat de reserves van het bedrijf langzamerhand opraken.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Voorlopig zijn we nog wel even bezig met iedereen terugbetalen. Dat is een ravage waar we nu eindelijk een beetje overzicht en controle over hebben. We moeten de boekingen van een heel jaar terugdraaien. Hiermee zijn we pas op de helft. De kans is echter groot dat er weer verlengingen van de maatregelen komen, waardoor ook de zomer van 2021 eraan gaat. Tegen die tijd zouden we al meer dan een jaar zonder inkomen zitten.”

Nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Je doet jarenlang hetzelfde en dan moet je opeens 180 graden draaien. Ik heb geleerd dat communicatie in dit werk nu extra belangrijk is. Soms kun je mensen alleen al blij maken met een update over de boeking die langer gaat duren dan verwacht. Slecht nieuws dus, maar de meeste mensen zijn toch blijmoedig – gewoon, doordat ze iets horen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Het is een hele uitdaging om het complete proces van het geld teruggeven goed te begeleiden. Je kunt twee dingen doen: in paniek raken en weglopen, of proberen de mensen zo goed mogelijk te helpen. Het geeft een fijn en voldaan gevoel als de klant, ondanks deze vervelende situatie, tevreden is. Daar haal ik energie uit.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Als alles weer kan, zou ik het onbevangen leven weer oppakken: lekker uitgaan, buiten de deur eten en naar een festival gaan. En natuurlijk een reisje maken, waarbij de volgende bestemming het Middellandse Zeegebied wordt.”

Skybreakers

Hillegomstraat 12-14

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden