PlusOuder&Kind

Reinier van Dantzig over Reinier van Dantzig: ‘Hij is volstrekt onkreukbaar’

Tot zijn 21ste vormde Reinier een drie-eenheid met zijn ouders. Ze gaven hem een vrije opvoeding en lieten hem zijn eigen fouten maken. ‘Mijn eerste jaar bij de Vondeltuin was een complete financiële ramp.’

Xandra van Gelder
Reinier en Reinier. Beeld Harmen De Jong
Reinier en Reinier.Beeld Harmen De Jong

Reinier van Dantzig (71)

“Onder druk van de omstandigheden glijd ik nog weleens in een mening. Zo steun ik preventief fouilleren. Rein blijft ertegen, omdat het stigmatiserend is voor bepaalde groepen. Rein is volstrekt onkreukbaar.

D66 past hem, zelf ben ik zoekend. ­Religie is niks voor mij, ik sta links van de VVD, heb een bloedhekel aan het grootkapitaal en de Partij van de Arbeid, want die heeft de stad kapot gemaakt. Ik kan het conflict zoeken, boos worden en tekeergaan. Rein is de man van de consensus. We filosoferen graag samen. Hij zegt vaak dat ik te veel achteruitkijk. Rein leeft meer in het hier en nu.

Ik ben een echte chauvinistische, autochtone Amsterdammer. Mensen hebben een totaal verkeerd beeld van het oude Amsterdam, het was vroeger op straat veel drukker dan nu. Alle echte Amsterdammers zijn in de jaren tachtig naar Purmerend of Almere gegaan. Het zijn de import-Amsterdammers die klagen over lawaai, toeristen en andere dingen die de waarde van hun huis in gevaar kunnen brengen. Wat een onzin: of je wilt een hip and happening leven of je gaat gewoon terug naar Dalfsen.

Rein zegt dat hij met de wind in de rug is opgegroeid, maar hij heeft ook hard gewerkt en kiest nooit voor de weg van de minste weerstand. Zijn moeder was stewardess, daardoor konden we goedkoop vliegen. Juist door dat vele reizen is zijn politieke bewustzijn aangewakkerd. Ik weet nog dat we in Jeruzalem waren, dat knooppunt van religies, en hoe bloedinteressant hij dat vond.

Sport is onze gezamenlijke passie. Het is een van de weinige plekken waar het nog geoorloofd is om tegen elkaar te strijden. In sport meten mensen zich met elkaar, die strijd vind ik grappig.

Als Hannie vloog zorgde ik voor Rein en het huishouden. Ik heb zelfs in het feministische Opzij gestaan, maar ik geloof dat ze dat artikel wat te positief vond; zo veel deed ik volgens haar nou ook weer niet.

We zijn alle drie ondernemers: als we een kans zien, voeren we ’m uit. De meeste mensen zien wel kansen, maar doen niets. Wij hadden de Vondeltuin, een zaakje in het Vondelpark. Rein heeft dat ­uitgebouwd en runt nu een aantal horecazaken. Misschien is het ongepaste vadertrots, maar hij heeft mijn volledige vertrouwen. Hij is slimmer dan ik, is scherp en neemt zijn verantwoordelijkheid naar het personeel.”

Reinier van Dantzig (34)

“Netwerken heb ik geleerd van mijn vader. Hij heeft een extreem groot netwerk en is altijd bereid iemand te helpen. Ook kan hij niet ­stilzitten. Als we op vakantie waren, sprak hij voor we het doorhadden iemand met een tennisarm en stond hij diegene later op het strand te masseren. Zijn sociale leven is zijn grootste hobby. Papa laadt zich op aan menselijk contact.

Hij was een van de eerste sportfysio­therapeuten in Nederland. Zo was hij de fysiotherapeut van Marco van Basten, zat hij in de medische staf van Ajax en was hij betrokken bij een aantal grote voetbaltoernooien. Als Ajax speelde, ging ik naar het stadion en het spelershome. Ik vond dat heel gewoon, pas rond mijn vijftiende ­ontdekte ik hoe speciaal dat was.

Ik ben tot op het bot Amsterdammer, maar ik heb niet zoals mijn vader met elke straat een band. We discussiëren vaak over de drukte in de stad. Hij vond Amsterdam, pre-corona, niet te druk. Ik wel. Als een debat hem te lastig wordt, wint hij de discussie vaak met een goede grap. Het belang van humor heb ik van hem geleerd.

Mijn moeder is lief en zorgzaam, mijn rustige kant heb ik van haar. Ze is ook een hardcore feminist die hamert op gelijkheid. Zij heeft mijn ogen geopend voor seksisme. Femke Halsema wordt weggezet als een ijskonijn, een man met dezelfde eigenschappen heet een koele kikker – en die kilte wordt positief beoordeeld.

In mijn jeugd waren we een drie-eenheid. Rond mijn 21ste heb ik echt moeite moeten doen om me aan mijn ouders te ontworstelen. Zij vonden het ook lastig om mij los te laten, ik denk omdat ze het zo gezellig vonden om samen dingen te doen.

Ik had een ongelooflijk fijne jeugd. Mijn ouders waren voor hun werk vaak weg en wisselden de zorg af. Ze houden alle twee niet van huishoudelijke taken en discussiëren vaak over de vraag wie het geëmancipeerdst is. Ze claimen allebei dat ze me naar school en voetbal brachten, maar ik herinner me dat ik vaak zelf ging. Ik ben zelfstandig en vrij opgevoed.

Mijn ouders kunnen ongezouten kritisch zijn, maar zullen me altijd steunen. Ze hebben me altijd de ruimte gegeven om mijn eigen fouten te maken. Mijn eerste jaar bij de Vondeltuin was een complete financiële ramp. Ik wilde per se meer mensen in de bediening en had veel te veel personeel gehuurd. Mijn vader zei toen: ‘Dat is niet zo best gegaan, volgend jaar beter.’ Hij zag het als leergeld en dat vind ik groots.”

Reinier van Dantzig (71), fysiotherapeut

Hannie van Dantzig (65), ondernemer

Reinier van Dantzig (34), horeca-ondernemer en gemeenteraadslid voor D66

Reinier senior woont in een huis in ­Oud-Zuid. Hannie woont in een appartement in de Stadionbuurt. Reinier junior woont met Nirvana van Dantzig (35) en zoon Mozes (1) in een appartement in de Stadionbuurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden