Recept: Witte Bonen salade met Serranoham

Maaltijdsalade 2 personen

Serranoham of Jamón Serrano zoals de Spanjaarden zeggen is een rauwe ham die eerst gepekeld en dan gedroogd wordt. De smaak en kwaliteit zijn in de eerste plaats afhankelijk van het soort varken dat gebruikt wordt: voor de Serranoham worden 'gewone' varkens gebruikt; voor de Jamón Iberico een 'scharrel' ras dat ook nog speciaal voer krijgt en de Pata negra ham is een gedroogde ham van speciale varkens met zwarte hoeven die lekker tussen de bomen scharrelen en onder andere eikels te eten krijgen.

Ingrediënten
150 g Serranoham
250 g kerstomaatjes
enkele takjes (platte) peterselie
1 blik (400 g ) witte (reuzen) bonen
50 g rucola
Voor de honing mosterd dressing:
2 eetlepels Dijon mosterd
1 eetlepel honing
1 eetlepel water

Bereiding
Verwarm de grill van de oven voor. Leg de plakjes Serranoham op een bakplaat en schuif ze onder de grill tot ze knapperig zijn. Keer tussentijds één keer. Laat de knapperige plakjes Serrano uitdampen op een vel keuken papier en breek de plakjes in stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Hak de peterselieblaadjes. Was en droog de rucola. Roer, om de dressing te maken, de honing, mosterd en water in een kommetje door elkaar tot een glad sausje. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de bonen in een zeef en overspoel ze met water tot er helder water afkomt. Laat uitlekken.

Meng de halve tomaatjes, witte bonen, gehakte peterselie, rucola en de dressing en hussel alles door elkaar. Meng er de helft van de stukjes ham door en meng opnieuw. Verdeel de salade over de borden en bestrooi met de rest van de stukjes Serranoham. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden