Recept: Witlof

Bijgerecht, 4 personen
Onze zuiderburen noemen de groente die wij witlof of Brussels lof noemen, witloof. Hoewel de groente ook bij ons steeds populairder wordt, eten we toch nog slechts de helft van het gewicht van wat de Belgen aan deze groente verorberen. De Fransen eten ongeveer net zoveel als wij per persoon en noemen de groente 'endive'.
Snijd de kaas bij voorkeur uit een 'stuk' kaas en neem liever geen dunne kant en klaar afgesneden plakken.

Ingrediënten
6 struikjes witlof
12 plakken gedroogde of gerookte ham
12 dikke plakken (jong) belegen kaas
flinters boter

Bereiding
Maak de witlof schoon en halveer de struikjes. Snijd eventueel een kegeltje uit de onderkant van de halve struikjes. Breng water aan de kook en laat de groente hierin glijden en kook een minuut of 5. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de struikjes goed uitlekken en druk eventueel (voorzichtig) het teveel aan vocht eruit. Leg de struikjes witlof met de snijkant naar boven op het werkvlak en leg op elk struikje een plak kaas. Wikkel de plakken gedroogde of gerookte ham hier omheen en leg de omwikkelde, gevulde witlof met de bolle kant naar beneden in een grote ingevette ovenschaal of braadslede. Leg hier en daar een flinter boter en plaats de schaal in de oven. Laat in ca. 25 minuten mooi bruin kleuren en garen.
Ook lekker om op het plakje kaas bijvoorbeeld wat kruiden als verse tijm of rozemarijn te strooien. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden