Recept: Skordalia met Red snapper

Hoofdgerecht, 4 personen

Skordalia is de romige Griekse knoflook-aardappelpuree die niet alleen lekker smaakt in combinatie met vis, maar bijvoorbeeld ook heel goed past bij lamsvlees of koteletten. Grieken eten veel olijfolie, dus behalve ín de puree wordt er ook nog olie gebruikt om de skordalia mee te bedruppelen vóór het serveren. Kies voor een geurige 'groene' olijfolie.
Red snapper is in februari net iets ruimer verkrijgbaar dan roodbaars. De smaak van beide vissen komt overeen.

Ingrediënten
1 kg (kruimige) aardappelen
4 flinke tenen knoflook
1 theelepel zeezout
3 eetlepels citroensap
5 eetlepels olijfolie
zeezout
1/8 l melk
voor de vis:
4 red snapper of roodbaars filets
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie

Bereiding
Bedruppel de vis met citroensap en olie en laat dit intrekken. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze met water en zout aan de kook. Kook de aardappelen gaar. Giet ze af en stoom ze goed droog. Pel de knoflooktenen en wrijf ze met zeezout in een vijzel tot een gladde pasta. Wrijf met een pureestamper de aardappelen met de knoflookpasta, olie en het citroensap tot een gladde puree Meng er nu telkens een beetje melk door tot de skordalia een consistentie van dikke mayonaise bereikt heeft. Zet opzij en houd het warm.
Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Leg de vis met de huid naar beneden en bak ca. 3-4 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) aan elke kant. Bestrooi met zout en peper. Serveer de vis op de skordalia en druppel er wat olie over.

Lekker met een Griekse salade (komkommer, tomaat, ui, feta en zwarte olijven) (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden