Plus Smulpaap

Recept: Samuel Levi maakt sardines op toast

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten. Vandaag: sardines op toast.

Samuel Levie Beeld Mark van der Zouw

Ik herinner me de dagen dat je, als je uit eten ging, supermarktstokbrood op tafel kreeg. Die kwam in een mand met een toef kruidenboter. Ze noemden het boter, maar het smaakte naar knoflookpoeder en margarine. Het was in dezelfde tijd dat ik, als ik door mijn moeder op pad werd gestuurd om brood te kopen, bij de supermarkt of de warme bakker hetzelfde sponzige fabrieksbrood kocht. De bakker had een ruimer assortiment, maar echt bakken hadden ze nog nooit gedaan.

Tegenwoordig zijn het hoogtijdagen voor broodfanatici. Verschillende Amsterdamse restaurants transformeren overdag tot heuse baktempels. Het knapperige zuurdesembrood wordt niet alleen gebruikt voor op tafel, maar wordt ook verkocht op markten en aan de buurt. Waar je ooit moest speuren naar kwalitatief hoogstaand brood is er nu volop keuze.

Voor het beste stokbrood fiets ik naar Zuid, mijn favoriete volkorenbrood kocht ik al in die donkere broodtijden op de Wibautstraat en voor alles ertussenin kun je in de hele stad terecht bij bakkerijen die hun ambacht serieus nemen.

Glorieuze tijden voor brood, in tijden dat het soms lijkt alsof een op de drie mensen glutenintolerant of anderszins broodontwijkend is. Het steeds lekkerder wordende brood had echter een belangrijk nadeel: ik stopte zelf met bakken. Tien jaar geleden kon ik nog wat oehs en ahs ­oogsten als ik zelf een knapperige focaccia of stevig (zoals een baksteen) volkorenbrood bakte. De laatste jaren durfde ik mijn zelfgebakken brood niet meer te serveren.

Tijd voor een opfriscursus bakken. Gelukkig had ik een geheim wapen. Vriendin Alice, die voor de troepen uitloopt in Nederlands bakkersrevolutie, kwam mij een ­middagje bakles geven. Onze keuken is weer gevuld met de lucht van versgebakken brood en de buren turen zo nu en dan over de schutting om te kijken of er wat over is.

Sardines op toast

Ingrediënten

8 sneden vers brood
50 gram boter (kamertemperatuur)
2 blikjes sardines
1 rode ui
2 el wittewijnazijn
¼ komkommer

Bereiding

Dit is misschien het simpelste recept dat ik ooit voor de krant heb geschreven, maar ik beloof je: het is een verdomd lekker broodje. Snijd 8 plakken van een goed zuurdesembrood en rooster deze in de rooster of in een hete oven tot ze mooi knapperig zijn.

Intussen giet je de sardines af. Met een vork klop je hier de boter doorheen tot je een mooie, bijna gladde sardineboter hebt. Dit kan ook in een keukenmachine. Maak het mengsel op smaak met zout.

Snijd de ui flinterdun. Doe de ui samen met azijn en een snuf zout in een bakje en knijp de ui zodat hij goed mengt met de azijn en zout en wat van zijn sap kwijtraakt. Snijd dunne plakken komkommer.

Smeer nu een laag van de sardine boter over het geroosterde brood en maak af met zure ui, een draai peper en plakjes komkommer. Toplunch!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.