Recept: Provençaalse varkensfilet

Foto Matthijs Dubbeldam Beeld
Foto Matthijs Dubbeldam

Hoofdgerecht, 4-6 personen

Provençaalse kruiden (herbes de Provence) zijn in potjes gedroogd verkrijgbaar, maar wie een verse mix aan het vlees wil toevoegen maakt een 'boeketje' van 1 takje tijm, 1 takje bonenkruid, 1 takje marjolein, 2 takjes peterselie en een laurierblaadje. Bind het samen met een touwtje en leg op het vlees. Verwijder het aan het einde van de stooftijd. Afhankelijk van wat voorhanden is, kan nog salie, lavendel, dragon of venkelzaad worden toegevoegd.

Ingrediënten

750 g - 1 kg varkensfilet
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
zout en peper
1 flinke teen knoflook
1 ui
1 grote courgette
boter om te bakken
1 blikje tomatenblokjes op sap
zwarte olijven
takje verse tijm

Bereiding
Wrijf het vlees in met de Provençaalse kruiden, zout en peper. Pel de knoflook en snijd de teen in de lengte in reepjes. Maak in het vlees met een scherp mes kleine inkepingen en stop hierin telkens een reepje knoflook. Verhit boter in een braadpan en bak hierin het vlees rondom aan, draai het vuur laag en laat het vlees een half uurtje zachtjes braden.

Pel en snipper de ui. Snijd de courgettes in stukken. Neem het vlees uit de pan en fruit de uisnippers in de achtergebleven boter. Voeg de plakjes courgette toe en bak ze al omscheppend 2 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes met vocht toe en breng alles aan de kook. Strooi tijm over de tomaatblokjes en leg het vlees terug in de pan.

Laat nog 10-15 minuten zachtjes stoven. Keer het vlees tussentijds. Neem de filet uit de pan en laat het even onder folie rusten, Voeg de olijven aan de saus toe en laat de saus zachtjes inkoken. Snijd het vlees in plakken en schep de saus erover. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Foto bron Matthijs Dubbeldam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden