Recept: Langzaam geroosterde lamsbout

Hoofdgerecht, 6-8 personen

De lamsbout wordt langzaam in de oven gaar gesmoord op een lage temperatuur. Geen 'snel recept' dus, maar de voorbereidingstijd is minimaal. Een kwartiertje of half uur langer in de warme oven (of uitgeschakelde oven) maakt ook niet uit. Ideaal dus bij een etentje met gasten.

Ingrediënten
1 grote lamsbout (ruim 2 kg)
zout, peper
tijm
boter om aan te braden.
3 flinke witte uien
1 kleine winterwortel
4 tenen knoflook
1 bosje peterselie
3 dl bouillon
3 dl witte wijn
evt. Madeira of cognac

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 °C. Kruid de lamsbout met zout, peper en tijm. Verhit boter in een ruime braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin op hoog vuur(het vlees kleurt niet in de oven dus daarom is het belangrijk het rondom aan te braden en te laten kleuren) Pel en snipper de uien.

Pel de tenen knoflook maar laat ze heel. Schrap de winterwortel en snijd in dunne plakken. Breek de stelen van de peterselie. Strooi ui, knoflook, wortelplakjes en peterselie rondom het vlees en schenk bouillon en wijn in de pan. Breng aan de kook en leg een deksel op de pan. Schuif in de oven en braad de lamsbout in ca.5 tot 6 uur gaar.

Keer het vlees tussentijds een keer of twee. Neem het vlees uit de braadpan en snijd het aan tafel aan. Schenk de saus met de groente door een punt zeef en druk de groente goed uit. Breng de saus aan
de kook en laat enigszins inkoken. Breng eventueel extra op smaak met een scheut Madeira of cognac. Hak de peterselieblaadjes fijn en meng door de ingekookte saus. Geef bij het vlees. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden