Recept: Gemarineerd spek uit de oven

Hoofdgerecht, 6-8 personen

Speklappen worden uit een stuk van het varken gesneden dat buikspek heet. Bestel het stuk buikspek bij de slager. Het vlees kan zoals in Oosterse landen wel gebeurt mét zwoerd worden bereid, zodat dit knapperig en krokant wordt, of zonder waardoor het vlees zacht 'als boter' wordt.

Ingrediënten
Stuk buikspek van ca. 1,5 kg
1/4 anijsblokje
2 theelepels kaneel
1 volle theelepel gemalen chilipeper
1/2 theelepel djinten (komijn)
1 theelepel ketoembar (koriander)
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
4 eetlepels sojasaus
5 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereidingswijze
Leg het buikspek op het werkvlak. Wrijf het anijsblokje fijn en meng met kaneel, chilipeper, djinten, ketoembar en djahé. Roer de sojasaus hierdoor en meng aansluitend met basterdsuiker.

Maak met de punt van een scherp mes ruitvormige inkepingen in de vetlaag van het vlees. Wrijf het vlees in met de marinade en leg het vlees afgedekt in een kom ongeveer 1,5 uur op een koele plek.

Verwarm de oven voor op ca. 180 °C. Leg het vlees in de oven (vel/vetkant naar boven) op een rooster met een braadslede eronder en laat het vlees gaar roosteren in ongeveer 2,5 uur, afhankelijk van de dikte van het vlees.

Bestrijk tussentijds de bovenkant met de rest van de marinade. Dek af met aluminiumfolie als het vlees te donker dreigt te worden.

Serveer met roergebakken groente en bijvoorbeeld rijst of met frietjes en een grote salade. Wat over is, smaakt heerlijk op brood!(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden