Recept: Engelse applepie

Nagerecht, 6 personen

Deze pie, die niet alleen met een deegdeksel aan de bovenkant wordt bedekt, maar ook een 'bodem' van deeg heeft, wordt gebakken in een pieschaal met brede rand. Dit is nodig om de 'rand' van de pie te creëren.

Ingrediënten

Ca. 1 kg (hand) appels
75 g boter
ca. 4 eetlepels rietsuiker
mespunt ketoembar
1/2 theelepel kaneel
250 g bloem
zout
125 g boter (koud in blokjes
2-3 el ijskoud water
melk
fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg. Doe bloem en zout in een kom en strooi de blokjes boter hierover. Snijd met twee messen dooreen tot een kruimelig geheel, voeg dan het ijskoude water toe en kneed tot een soepel deeg. Wikkel in folie en leg 30 minuten in de koelkast.

Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis.

Smelt de boter met de suiker in een koekenpan en roer tot een karamel. Voeg de stukken appel toe en bak ze al omscheppend in de karamel.

Voeg de specerijen toe en laat de appels enigszins afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel het deel in tweeën en rol beide stukken uit tot een deeglap (één iets groter dan de ander), bekleed een pieschaal met het grootste stuk en schep hierin de afgekoelde appels.

Dek de pie af met het andere stuk deeg. Druk de randen goed aan met een vork of knijp de rand in een patroontje tussen duim en wijsvinger.

Maak een gaatje bovenin het deegdeksel zodat de hete lucht kan ontsnappen en bestrijk het oppervlak met melk en bestrooi met suiker.

Bak de pie in ca. 35 minuten goudbruin en gaar in de warme oven.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.