Recept: Eenvoudige vissoep met rouille

Hoofdgerecht 4 personen

In principe kan voor deze soep ook diepvries vis worden gebruikt. Klassieke rouille (die standaard bij bouillabaisse of vis wordt geserveerd), wordt gemaakt door het vruchtvlees van een pepertje fijn te wrijven met knoflook, gekookte aardappel en vervolgens olijfolie.
Deze variant is een simpele 'snelle' manier

Ingrediënten
Ca. 300 g zalmfilet
Ca. 300 g kabeljauw, schel- of koolvisfilet
Zout, peper
1 ui
2 aardappels
1 grote venkelknol
2 worteltjes
olijfolie
1,5 l visbouillon (evt. blokjes)
enkele draadjes saffraan
1/2 blik tomatenblokjes
voor de rouille:
4 eetlepels mayonaise
1 teen knoflook
2-3 theelepels sambal
stokbrood

Bereidingswijze
Snijd de vis in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en rasp ze. Snijd de venkelknol in reepjes. Schrap de worteltjes en snijd ze in reepjes (julienne).

Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit de uisnipper een minuut of vijf zacht. Voeg dan de geraspte aardappel, reepjes wortel en stukjes venkel toe en fruit een minuut of drie.

Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Voeg de draadjes saffraan toe. Kook het geheel een minuut of 10-15. Voeg dan de blokjes vis toe en laat deze in 4-5 minuten zachtjes gaar worden.

Laat de blokjes tomaat uitlekken en roer ze door de soep. Roer voor de rouille de mayonaise in een kommetje los. Pel de knoflookteen en pers deze hierboven uit. Meng de sambal door de mayonaise. Verdeel de soep over 4 diepe borden of kommen en geef er stokbrood met de rouille bij.

De soep kan eventueel aangevuld worden met gare mosselen of garnalen.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden