Recept: Bramenjam

Ca. 3-4 potten per kilo

Wat is er lekkerder dan je zelfgeplukte bramen in te maken en er nog maandenlang daarna van na te genieten. Twee verwerkingen, die beide in principe goed houdbaar zijn, maar ook zó lekker dat het de vraag is hoe lang ze in de kast blijven. Gebruik schone, goed uitgekookte potten en bewaar de jam op een koele donkere plek.

Ingrediënten
1) met vanille:
1 kilo bramen
1 vanillestokje
500 g geleisuiker speciaal
2) de simpelste:
1 kilo bramen
1 kilo 'gewone' geleisuiker
sap van 1 citroen

Bereidingswijze
Was de bramen in lauw water, laat ze uitlekken en doe ze in een grote pan. Snijd het vanillestokje open. Verwijder het merg met de punt van een mes. Breng de bramen aan de kook met de vanille en kneus de vruchten met een houten lepel. Roer de geleisuiker speciaal door de bramen en laat alles 1-2 minuten koken.

Schenk de jam in gereedstaande potten, vul ze helemaal af en sluit het deksel. Laat de potten omgekeerd afkoelen en keer ze tussentijds een tot twee maal.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden