Recept: Aardappeltaart met gerookte zalm

Vervang de plakjes gerookte zalm in deze hartige taart eventueel door de dezelfde hoeveelheid zalmsnippers. Let in dat geval wel op met de hoeveelheid zout in de aardappels want de snippers zijn vaak iets zouter. Voor een iets lichtere versie van deze taart kan de boter vervangen worden door halfvolle roomboter of halvarine en de crème fraîche door de vegetarische Finesse voor verrijken die minder calorieën bevat.

Ingrediënten
1 kg aardappels
zout
200 g gerookte zalm
1 sjalot
2 eieren
40 g boter
4 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel gehakte dille

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in licht gezouten water. Verwarm de oven voor op ca. 180 C. Snijd de zalm in stukjes Pel de sjalot en rasp het uitje fijn. Splits één van de eieren. Stoom de gare aardappels kort droog en wrijf ze fijn. Maak met de boter en crème fraîche een gladde puree. Meng er de geraspte sjalot, het hele ei en het eiwit door en breng op smaak.

Schep de gerookte zalm en de dille door de aardappelmassa en schep alles in een quichevorm of springvorm met een doorsnede van ca. 22 cm. Strijk het oppervlak glad en bestrijk met de achtergehouden eidooier. Schuif de vorm met de aardappeltaart in de warme oven en bak de taart in ca. 30 minuten gaar en goudkleurig. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden