PlusRecept van de dag

Ramadangebakje ter herinnering aan Samuels oma

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Tijdens mijn nu bijna dagelijkse rondje rennen door het Flevopark luisterde ik naar een podcast waarin kleindochter en grootmoeder vertellen hoe zij samen koken via Zoom of Facetime. Ik moest denken aan de laatste periode van mijn oma’s leven. Ik ging regelmatig bij haar eten op het Minervaplein. Ze was vergeetachtig en wist nog net wie ik was.

Ik nam sushi, bagels, een broodje van Hergo of een andere maaltijd mee. Ze vond het leuk als ik lekkers meenam dat ze niet kende, alles voldeed aan deze vraag. Ik zat naast haar zodat ik af en toe haar hand of haar frêle schouders kon vastpakken. Ze was niet meer in staat om een gesprek te voeren. Keer op keer zouden we in dezelfde cirkel terechtkomen van onsamenhangende vragen en verhalen.

Een van de dingen die ze altijd zei was dat ze het zo geweldig vond dat ik voor Het Parool schreef, een verzetskrant. En of ze me nou een vast contract hadden aangeboden. Soms ging ik er serieus op in, gewoon omdat ik haar het gevoel van een goed gesprek niet wilde ontnemen. De vragen bleven zich herhalen tot ik afscheid nam en met een brok in mijn keel zei dat ik het zo leuk vond met haar te kletsen.

Ons samen eten draaide vooral om de fysieke nabijheid. Iets waar velen van ons in deze tijd naar snakken. Het samen eten kan echter nog altijd op bijzondere wijze verbinden. Kijk naar het verhaal van de grootmoeder en kleindochter.

Morgen zou mijn grootmoeder 99 zijn geworden. En om dat te vieren eet onze hele familie samen. Zusjes, nichtjes, ooms en tantes. Zonder handen die elkaar vasthouden en troostende klopjes op schouder, dat laat Zoom niet toe. Maar wel met anekdotes en een gezamenlijke maaltijd.

Sesambuns

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg 
3 el tahin
2 el dadelstroop
2 el ahornsiroop
klein handje rozijnen

Bereiding

Mijn grootmoeder was een zoetekauw. Ik weet zeker dat mijn versie van het traditionele gebakje dat veelvuldig tijdens de ramadan wordt gegeten haar had bekoord.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol de deegrol uit zodat je een grote rechthoek bladerdeeg voor je hebt liggen. Meng de tahin, dadelstroop en ahornsiroop tot een glad mengsel. Bestrijk hiermee het bladerdeeg en strooi de rozijnen eroverheen. Rol het deeg nu strak op tot een rol. Snijd de rol in 8 plakken. Leg bakpapier op een ovenschaal en leg hierop de spiraaltjes. Bak ze in ongeveer 20 minuten af. Laat eventjes rusten en eet ze als ze bijna afgekoeld, maar niet koud zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden