PlusReportage

Radioprogramma over Indonesische keuken, mét takeaway

Trotseer de kou dit weekend en ga mee op culinaire ontdekkingsreis op Kalimantan. ‘Culinair kunstenaar’ Maureen de Jong en chef-kok Titi Waber vertellen en koken een radioprogramma en takeawaymenu.

Maureen de Jong en Titi Waber over de Indonesische keuken. Beeld Nina Schollaardt
Maureen de Jong en Titi Waber over de Indonesische keuken.Beeld Nina Schollaardt

“Titi en ik kennen elkaar nu twee jaar en altijd als we elkaar zien, zijn we úren aan het praten over eten, koken en Indonesië. Maar na afloop vervliegt dat allemaal zo snel. Ik wilde die gesprekken vangen en delen met een publiek. En vooral ook tastbaar en eetbaar maken.”

‘Culinair kunstenaar’ Maureen de Jong en chef-kok Titi Waber – veertigers – maken de komende maanden wekelijks een radiovertelling, met begeleidend takeawaydiner, over de keukens van Indonesië. Gasten halen het eten op in ontmoetingsplek Tugela85 in Oost en warmen het thuis op, waar ze via Soundcloud kunnen luisteren naar het duo.

De Jong: “In mijn werk probeer ik altijd een podium te vinden voor smaken en verhalen. Ik breng mijn theaterachtergrond en interesse voor eten bij elkaar in hybride vormen. Dus ja, het is een takeaway, maar tegelijkertijd veel meer. We behandelen de geschiedenis van keukens, de opbouw van gerechten en onze persoonlijke herinneringen. Ik zie het als een odyssee door de Indonesische ­archipel.”

Geen rijsttafel

Waber: “Veel Nederlanders kennen alleen rendang en nasi goreng of de gerechtjes van een rijsttafel. Maar er is nog zo veel meer.” De Jong: “Die rijsttafel is ook niet Indonesisch, maar een erfenis van de Nederlandse koloniale overheersers, die hun status en rijkdom wilden tonen door zoveel mogelijk gerechten op tafel te zetten.” Daarbij zijn vooral de Javaanse en Balinese keukens hier bekend, zegt ze. “Wij gaan daarom juist de keukens van andere eilandengroepen behandelen: Sumatra, Sulawesi, de Soenda-­eilanden, de Molukken.”

Vrijdag en zaterdag begint de culinaire zoektocht op ­Kalimantan. Waber: “Daar is de keuken vooral beïnvloed door Chinese, Indiase en Javaanse smaken. We serveren bijvoorbeeld choi pan, dumplings van rijstmeel, en de kippensoep soto Banjar, met meer warme specerijen dan de bekende soto ayam uit Java. Rijst krijg je uiteraard ook, dat wordt de leidraad binnen al onze menu’s. En we maken sambal raja, tempeh met aubergine. Het lievelingsgerecht van de koningen van Kutai in de 14de eeuw.”

De Jong: “Titi weet zó veel over de Indonesische keukens. En ­omdat zij wel Bahasa Indonesia leest en een heel groot netwerk in Indonesië heeft, kan zij veel beter aan diepgaande informatie komen dan ik.”

“En ik leer zo ook steeds meer,” zegt Waber. “Geschiedenis was mijn favoriete vak op school en ik krijg er veel energie van om dit allemaal uit te zoeken. Ik zie het ook als mijn erfgoed: door het ­onderzoeken en koken word ik steeds trotser op de rijke, diverse en smaakvolle keukens van mijn thuisland. Tegelijkertijd is dit een mooi opstapje voor als ik ooit een restaurant open, waar ik ook gerechten uit de rijke – en hier minder bekende – keukens van Indonesië wil serveren.”

Persoonlijke ontdekkingsreis

Waber komt uit Oost-Java en verhuisde op haar 21ste naar Nederland. In 2014 begon ze met de koksschool. Ze werkte bij restaurant Blaauw en volgt momenteel een vervolgopleiding aan de hbo-koksopleiding. De Jong: “Mark my words: Titi wordt ooit meesterkok. Wat ze nu al bedenkt is zó bijzonder. Het dessert in ons Kalimantanmenu bijvoorbeeld, crème brûlée met de vrucht doerian, is echt waanzinnig. Een zachte, zoete, volle smaak met een aardse, diepe, donkere ondertoon van de doerian.”

De Jong noemt zichzelf culinair kunstenaar. Ze creëert ontmoetingen en evenementen rondom eten en culinair erfgoed, waaronder het jaarlijkse Transvaal Bacchanaal. “Voor mij is dit ook een persoonlijke ontdekkingsreis. Mijn familie komt uit voormalig Nederlands-Indië en ik ben opgevoed met de Indische keuken. Die is compleet ­anders dan de Indonesische. Titi is een van de mensen met Indonesische achtergrond die ik later in mijn leven heb ontmoet en die voor mij een soort nieuwe beweging zijn geworden in de zoektocht naar mijn roots.”

“Zelfs als niemand iets bestelt dit weekend, zitten wij lekker op Kalimantan, te proeven en te kletsen. Het liefst willen we natuurlijk dat iedereen elke week luistert en eten bestelt. Maar wij gaan hoe dan ook op avontuur.”

Asians With Attitude

De culinaire ontdekkingsreis door de Indonesische archipel organiseert Maureen de Jong vanuit haar Toko AWA, dat ze opzette met acteur en kok Phi Nguyen – “AWA staat voor ‘Asians – en Anyone – With an Attitude’.” De Toko ‘wil je zintuigen zachtjes wakker schudden, je uitdagen je palet te verbreden en je als een ontdekkingsreiziger nieuwsgierig maken naar smaken en zaken die je nog niet kende, maar ergens altijd al wilde weten.’

De takeaways zijn wekelijks tot eind mei, elke week is er een ander menu. Ook voor vegetariërs. Bestellen kan via kleinkookbedrijf.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden