Aldus

Radio-dj vraagt aandacht voor stamceldonatie: ‘Dennis vond geen match, en overleed’

Deze week staan de programma’s van KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman (32) op NPO 3FM in het teken van stamceldonatie. Hij legt uit waarom.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

En zijn veel dingen om aandacht voor te vragen. Waarom stamceldonatie?

“Ooit ontmoette ik Dennis. Hij had kanker en zocht een stamceldonor voor een stamceltransplantatie. Ik merkte dat ik eigenlijk helemaal niet wist wat dat inhield. Hij legde uit dat zo’n transplantatie zijn leven kon redden, maar dat er alleen nog geen match was gevonden. Die is lastig te vinden, want de celstructuur moet precies overeenkomen, en veel Nederlanders zijn niet aangemeld als stamceldonor. Dennis vond geen match, en overleed. Pijnlijk, want iemand had zijn leven kunnen redden, maar wist dat niet.”

U dacht: hier moet ik iets mee.

“Ik wilde er aandacht aan besteden. Vorig jaar deed ik dat voor het eerst. Veel mensen meldden zich aan en uiteindelijk zijn daar zelfs matches uitgekomen. Daar doe ik het voor.”

Waarom zijn er zo weinig donoren?

“Er wordt weinig reclame voor gemaakt. De overheid heeft bijvoorbeeld vol ingezet op orgaandonorschap, maar het gaat zelden over stamceldonor worden. Vanuit Den Haag hoorde ik dat het al een flinke stap is om mensen te overtuigen om te doneren na hun dood, laat staan tijdens hun leven.”

U gaat de boel aanzwengelen.

“Ja, de hele week roep ik mensen op om stamceldonor te worden. Ik spreek mensen die dat zijn, mensen die zo’n transplantatie hebben ontvangen en helaas deel ik ook verhalen van mensen die hun geliefde hebben verloren omdat er geen match was gevonden. En artsen komen vertellen hoe zo’n transplantatie werkt. Want het is simpel: je meldt je aan, de kans dat je ooit wat hoort is klein, maar als je iets hoort, kun je een leven redden. En dat zit in iedereen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden