PlusConcertrecensie

Queen even bombastisch en over de top als toen (***)

Queen zonder Freddie Mercury, maar met Adam Lambert, is dat wel echt Queen? Natuurlijk niet. Maar Lambert weet ook wel hoe gevoelig zijn positie is en die tactiek werkt in de Ziggo Dome.

Peter van Brummelen
Zanger Adam Lambert en gitarist Brian May Beeld Paul Bergen
Zanger Adam Lambert en gitarist Brian MayBeeld Paul Bergen

Doorgaans checken de securitylui bij de ingang van de Ziggo Dome alleen of er geen wapens of drugs naar binnen worden gesmokkeld. Vanavond is het takenpakket uitgebreid. 'Fietsbellen niet toegestaan', meldt een A4'tje naast de deur.

Je hoeft er geen heel toegewijde fan van Queen voor te zijn om te begrijpen: dit heeft met het nummer Bicycle Race te maken.

Freddie Mercury
En de mannen en vrouwen van de beveiliging verstaan hun werk. Tijdens het concert klinkt tegen het slot van het bewuste nummer slechts één fietsbel.

Vanuit de catwalk stijgt een fiets op, zo'n geval met drie wielen en uitgevoerd in knalroze. De op dat moment ook in een roze outfit gehulde Adam Lambert stapt op en daar gaat hij: tingelingelingeling!

Queen zonder Freddie Mercury, is dat wel echt Queen? Natuurlijk niet. Maar neem het de overgebleven leden maar eens kwalijk dat ze nog steeds graag dat oude werk uitvoeren.

De in 1991 overleden Freddie Mercury mocht binnen de groep in alle opzichten de grootste bek hebben, de muziek van Queen was en is net zozeer van die andere drie.

En dus toeren gitarist Brian May en drummer Roger Taylor om de zoveel tijd weer rond de wereld (bassist John Deacon zei de muziek jaren geleden al vaarwel).

Eerst deden ze dat met landgenoot Paul Rodgers, van Free en Bad Company. Tegenwoordig doen ze het met de veel jongere Amerikaan Adam Lambert, die bekend werd als deelnemer aan American Idol.

Tactiek
De flamboyante Lambert heeft heel wat meer gemeen met Freddie Mercury dan de macho Rodgers. Ook muzikaal: waar Rodgers toch in de eerste plaats een bluesrockzanger is, is Lambert de popversie van een operazanger. Past precies dus.

Maar Adam Lambert weet ook wel hoe gevoelig zijn positie is. Hij zegt te voelen wat veel aanwezigen in de Ziggo denken: "He's no Freddie."

Queen + Adam Lambert

Gehoord 13/11, Ziggo Dome
Oordeel ***

En inderdaad, geeft hij toe: hij is geen Freddie. "Maar we kunnen er vanavond wel een mooi eerbetoon aan Mercury en de muziek van Queen van maken."

Die tactiek werkt. En dat je met Lambert goed kunt lachen, helpt ook. Als hij bij Killer Queen opstijgt op het hoofd van de scien­cefictionfiguur van de hoes van het Queenalbum News of the World, zegt hij: "He gives very good head."

Bombastisch
De muziek van Queen klinkt intussen even bombastisch, over de top en vermakelijk als in de jaren zeventig en tachtig.

Roger Taylor heeft opvallend genoeg een tweede drummer naast zich zitten (die had hij vroeger toch niet nodig?), maar Brian May glijdt nog altijd even behendig over de hals van zijn gitaar.

Bohemian Rhapsody, de onvermijdelijke afsluiter, laat zich onmogelijk geheel live uitvoeren en dus horen we in het koorgedeelte (zing nu allen mee: "Bismillah! No, we will not let you go.") de originele opname uit 1975. Inclusief Freddie Mercury dus, die nu voor het eerst op de avond ook te zien is op het videoscherm.

Het applaus dat het ontlokt laat zich moeilijk anders omschrijven dan als devoot.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden