Recept van de dag

Pure verwennerij, deze sesamdressings

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

In mijn ijskast staan twee flessen dressing naast elkaar. Gebroederlijk naast elkaar zelfs, want ze komen allebei van de familie sesam. De ene is een fles kant-en-klare tahin-citroendressing, de andere een kant-en-klare Japanse sesamdressing. Deze twee broertjes maken mijn leven een stuk makkelijker. En lekkerder.

Om te beginnen die Japanse sesamdressing: die koop ik sinds jaar en dag bij mijn favoriete toko, maar ik weet dat Albert Heijn ’m tegenwoordig ook in het assortiment heeft. Koop het spul, zou ik zeggen. Het is magisch! Plakjes komkommer, stukken tomaat, geraspte wortels… allemaal stijgen ze ver boven zichzelf uit met een drupje van dit goedje. Gestoomde spinazie of haricots verts met sesamdressing, ronduit goddelijk! Het kan ook door sobanoedels of salades, bij gegrilde kip, op de avocado en nog veel meer.

Dan het andere geliefde broertje: de sesam-tahindressing. Die ontdekte ik in de schappen van Marqt. Na één flesje was ik eraan verslingerd. Ineens zijn alle rauwe en gegrilde groente een traktatie. Ze worden er romig en rijk van. Voelde ik me vroeger nog een zielig konijn achter een bord boerenkoolsalade; dankzij sesam-tahindressing voelt het nu als pure verwennerij.

Toen ik van de week een salade overgoten met de Japanse broer at, las ik eens wat er op zijn etiket stond: olie, water, suiker, sojasaus, gedestilleerde azijn, sesamzaad, sesamolie, eigeel, zout, smaakversterker (E621), gistextract, aroma (bevat sesam), stabilisator (E415), conserveermiddel (202), antioxidant (E385), specerijen (bevat mosterd). Ai. Hij blijkt toch niet zo puur als ie smaakt…

Dus ben ik zelf aan de slag gegaan en heb mijn eigen sesambroertjes gemaakt. Dat blijkt ongeveer net zo makkelijk als kant-en-klaar, want binnen de tijd dat ik naar de toko of supermarkt had kunnen fietsen, heb ik ze allebei al gemaakt.

Japanse sesamdressing en tahin-citroendressing

Ingrediënten
Voor de sesamdressing
3 el wit sesamzaad
2 el Japanse mayonaise
2 el rijstazijn
1 el Japanse sojasaus
1 el sesamolie
1 el mirin/gembernat/ahornsiroop

Voor de tahindressing
120 ml tahin
170 ml water
4 el versgeperst citroensap
½ el honing of ahornsiroop
1 teen knoflook, geperst
1 el olijfolie
zout & zwarte peper

Bereiding

Doe voor de sesamdressing het sesamzaad in een droge koekenpan en rooster op middelhoog vuur goudbruin. Doe de zaadjes in een vijzel en stamp ze half fijn (het moet geen pasta worden). Meng ze in een kom goed met de overige ingrediënten. Ik vind het handig meteen wat meer te maken. Dan heb ik toch kant-en-klaar in huis. Blijft in een schone fles zeker een week goed in de ijskast.

Doe alle ingrediënten voor de tahindressing in een kom en klop met een garde of staafmixer door elkaar. Blijft in een schone fles zeker 5 à 6 dagen goed in de ijskast. Misschien moet je dan wel wat water bijmengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden