Opinie

'Profeten van gezonde voeding verkopen een onhaalbare boodschap'

Hoed u voor de profeten van gezonde voeding. Ze verkopen een onhaalbare boodschap en maken u niet gelukkiger, schrijft journalist Ron Vaessen vandaag in een opiniestuk in Het Parool.

Publiek tijdens het Rollende Keukens Festival in het Westerpark. Beeld Amaury Miller

Gezond eten zal je. Een beetje compleet mens kiest bewust wat hij tussen zijn kiezen vermaalt. Liefst vanuit wetenschappelijk onderbouwde overtuiging. We kunnen powerfoods nuttigen, superfoods, creaties uit Pauline's keuken oppeuzelen, of die van Sonja, we kunnen ons bekeren tot de voedselzandloper, strak op een suiker, vet- of broodarm dieet gaan, eten zoals de oermens. Bibliotheken, warenhuizen en boekenwinkels zijn overladen met bestellers voor je lijf.

Als we de waarheid (her)ontdekt hebben over lijf en voeding, ziet de wereld er heel anders uit. Koolhydraten zijn de duivel. Of suiker, vet, rauwe groenten, gekookte groenten. Brood, spelt. Het Voedingscentrum is achterhaalde propaganda. Of gezond verstand. Kies maar. Wat wil je geloven?

Nieuwe waarheid
Je zou denken dat we al die nieuwe en herontdekte voedingswaarheden niet serieus (meer) nemen. Geregeld komen berichten voorbij waaruit blijkt dat het niet zo eenzijdig is als wordt beweerd. Dat variatie juist goed is. Het menselijk lichaam en alle grondstoffen zijn bovendien onmetelijk oud. Dan zouden we nu in een paar jaar tijd om de week een nieuwe waarheid over voeding ontdekken?

Niet alle elkaar tegensprekende bijbels kunnen waar zijn. Natuurlijk zijn er aantoonbare gevolgen van bijvoorbeeld een overvloed aan vet of suiker op het lichaam. Dat neem ik tenminste aan - ik heb nooit onderzoek onder ogen gehad. Daar heb ik geen zin in, want iedereen zwaait met onderzoek waaruit iets blijkt.

Haalbaar
Toch vinden voedselbijbels gretig aftrek: in de Bol.com boeken top honderd tel ik zeventien kookboeken. Stel dat het goed is om de rest van je leven te knauwen op rauwe wortels en komkommers of nooit meer brood te eten - dan nog blijft de vraag: hoe realistisch is het dat je dit dan ook doet? We weten dat er ergens op de wereld één persoon is die een bepaald extreem voedingspatroon heel gedisciplineerd volgt en daar heel gezond door geworden is. Door de personificatie is het overtuigend, lijkt het haalbaar. Als die man of vrouw het kan, kan ik het ook.

Dat hadden we gedacht. Wie is er niet ooit van overtuigd geweest schrijver of profvoetballer te kunnen worden? Zet dat af tegen de hoeveelheid mensen die werkelijk schrijven of voetballen op het gedroomde allerhoogste niveau. Het is voor de meesten onhaalbaar. En gezond of gelukkig worden we er ook niet van. Steeds de boodschap dat we systematisch de grootste fouten begaan en zondigen tegen onze gezondheid. Steeds weer schijnzekerheid, gevolgd door ontgoocheling. Je zou er een depressie of chronische stress aan overhouden.

Hip sapjesvolk
Ik ben geneigd mijn ouders gelijk te geven: een beetje gezond verstand, niet te gek doen, alles met mate. Jammer dat het zo saai is. Veel spannender is het om aan te sluiten bij de oermens, het hippe sapjesvolk, de gedisciplineerde geheelonthouder. Om eind twintig nog eens in retrospectief te rebelleren tegen de borden met brood, aardappels en groenten die mijn ouders me opdrongen.

Dat is naïef. Na enkele omzwervingen door het landschap van de ideologieën ben ik vooral illusies armer. Aardappels, brood, boter, zelfs frisdrank sla ik weer in. Kan best.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Ron Vaessen. Beeld Dolph Cantrijn
Ron Vaessen

journalist en redacteur bij Univers, het universiteitsblad van Universiteit Tilburg.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden