PlusPortretten

Praktisch volwassen: zesdeklassers

Ineke Oostveen fotografeerde de klas van haar dochter in de vierde en de zesde klas. Beeld Ineke Oostveen
Ineke Oostveen fotografeerde de klas van haar dochter in de vierde en de zesde klas.Beeld Ineke Oostveen

Ineke Oostveen (53) fotografeerde de klas van haar dochter in de vierde en de zesde van het Geert Groote College. Donderdag beginnen ze aan hun vwo-examens. ‘Ik kijk nu anders naar de wereld.’

Joanne van Gool

Ezra van Linge (18)

“Op de eerste foto ben ik jonger en kleiner, op de tweede ga ik echt richting een volwassene. De eerste foto is ­genomen in een moeilijke periode. Mijn vader was net overleden. Het gaat nu steeds beter, dus ik kom op de tweede foto ook emotioneel wat sterker over, denk ik.

Voor de examens heb ik niet echt stress, ik ga er met vertrouwen in. ­Tegelijkertijd onderschat ik het ook niet. Als ik mijn examens heb gehaald, neem ik eerst een tussenjaar. Dan ga ik kijken welke studie ik wil doen. Ik ga veel werken en reizen en daarnaast open dagen bezoeken. Tot ik een studie vind waarvan ik denk: ja, dat wordt ’m.

Ezra van Linge in de vierde klas Beeld Ineke Oostveen
Ezra van Linge in de vierde klasBeeld Ineke Oostveen

Ik denk dat ik in de horeca wil werken.

Ik ben nu schoonmaker en werkte hiervoor bij de Albert Heijn, maar voor een tussenjaar lijkt een baantje in de horeca me leuk. Dan ontmoet je veel mensen. Het lijkt me wel zwaar, maar dat maakt in een tussenjaar niet zoveel uit.

De komende jaren wil ik vooral bezig zijn met mijn studie en zelfstandiger zijn. Ik denk dat ik daar nu veel mee bezig ben, volwassen worden. Ik woon nog thuis en zit nog op school, dus ben nog niet echt zelfstandig.”

Ezra van Linge in de zesde klas Beeld Ineke Oostveen
Ezra van Linge in de zesde klasBeeld Ineke Oostveen

Arthur van Dulmen (18)

“Ik ben de afgelopen twee jaar een stuk zelfverzekerder geworden. Dat komt denk ik deels doordat ik een vriendin heb gekregen. Zij kwam nadat de eerste foto werd gemaakt in onze klas, dus ze staat er niet op.

Een andere grote verandering is dat ik nu veel harder voor school werk. Ik ben hard bezig, want ik wil er klaar mee zijn. De vakken die me niet interesseren, hoef ik echt niet meer te doen. Natuur- en wiskunde vind ik interessant, maar met Duits heb ik bijvoorbeeld altijd veel moeite.

Arthur van Dulmen in de vierde klas Beeld Ineke Oostveen
Arthur van Dulmen in de vierde klasBeeld Ineke Oostveen

Ik ga meteen door. Veel klasgenoten nemen een ­tussenjaar, maar ik denk niet dat dat voor mij goed zou zijn. Ik zou lui worden. Ik wilde in eerste instantie naar Delft, maar denk nu dat ik toch eerst een jaar werktuigbouwkunde ga studeren aan de HvA. Ik vind het een moeilijke keuze, maar dit is wel een goede optie: een soort pauze van al het leren én een goede basis.

Volgend jaar ga ik waarschijnlijk naar school in ­Amsterdam en blijf ik bij mijn ouders wonen, maar mocht ik wél naar Delft gaan, dan wordt dat echt een nieuwe stap in mijn leven. Aan de ene kant kijk ik daarnaar uit, maar ik heb ook m’n twijfels. Het is zo’n grote stap: ik weet niet wat me te wachten staat.”

Arthur van Dulmen in de zesde klas Beeld Ineke Oostveen
Arthur van Dulmen in de zesde klasBeeld Ineke Oostveen

Marie Weyens (17)

“Wij waren nooit een hechte klas, dat vond ik heel jammer. Vlak nadat de eerste foto was ­genomen, gingen we op kamp. Daarna werden we closer. Misschien had dat wel iets te maken met die foto, dat we daardoor meer het gevoel hadden van: waar gaan we naartoe de komende jaren?

Voor die eerste foto had ik me speciaal aangekleed, bij de tweede was ik eigenlijk vergeten dat die zou worden genomen.

Marie Weyens in de vierde klas Beeld Ineke Oostveen
Marie Weyens in de vierde klasBeeld Ineke Oostveen

Ik vind dat ik qua uiterlijk niet veel ben veranderd, maar mijn uitstraling is wel anders. Ik denk dat ik nu meer weet, en meer tot mezelf ben gekomen, dat zie je terug op de foto.

Als je in de vierde zit, ben je toch meer bezig met wat mensen van je vinden. Ik ben nooit heel ­onzeker geweest, maar ik ben nu tevreden met mezelf, dat was bij de eerste foto misschien iets minder.

Ik wil volgend jaar een tussenjaar nemen en daarna de toelating voor het conservatorium gaan doen, de opleiding jazz zang. Aankomend jaar ga ik naar Cuba om daar alles te doen waar ik nu geen tijd voor heb, zoals lezen en een broek naaien. Ik wil uiteindelijk een kindervoorstelling maken en doorgaan met mijn bandje.”

Marie Weyens in de zesde klas Beeld Ineke Oostveen
Marie Weyens in de zesde klasBeeld Ineke Oostveen

Josefien Cornelissen (17)

“Mijn moeder heeft deze foto’s gemaakt: ik ben wel gewend dat ze zulke projecten doet en vind het prima. Ik had niet ­verwacht dat de hele klas zo graag zou willen meedoen; in de vierde zit je toch in een fase dat je veel geeft om meningen van anderen en voor zo’n foto moet je best uit je comfortzone.

Naar mijn idee ben ik de afgelopen twee jaar omgekeerd ­veranderd. In de vierde droeg ik elke dag make-up, ik ging de deur niet uit zonder mascara. Dat is minder ­geworden, daardoor lijk ik misschien zelfs jonger.

Josefien Cornelissen in de vierde klas Beeld Ineke Oostveen
Josefien Cornelissen in de vierde klasBeeld Ineke Oostveen

Ik weet nog niet precies wat ik na school ga doen. Ik basketbal vrij veel, dus volgend jaar ga ik onderzoeken of ik daarin verder kan. Ik ga waarschijnlijk nog de vakken natuurkunde en wiskunde B doen volgend jaar. Dan heb ik wat structuur, maar ook genoeg tijd om te basketballen.

In de vierde werd onze klas closer, daarna gingen mensen meer hun eigen weg. Nu vliegt iedereen uit, en dat is ergens wel jammer. De middelbare is lekker veilig en nu moet ­iedereen keuzes maken. Ik ben benieuwd wat dat me brengt.”

Josefien Cornelisse in de zesde klas Beeld Ineke Oostveen
Josefien Cornelisse in de zesde klasBeeld Ineke Oostveen

Arlo van der Molen (17)

“Ik ben het meest veranderd in de manier waarop ik naar de wereld kijk. Op de eerste foto was ik iets jonger en keek ik ­bijvoorbeeld erg op tegen rappers, omdat ik hen cool vond.

Nu luister ik nog steeds naar die muziek, maar ik kijk niet meer op tegen die mensen. Mensen die cool lijken, zijn dat niet altijd. Ik kijk nu meer op tegen mensen die de wereld verbeteren: dat is volwassen worden, denk ik.

Arlo van der Molen in de vierde klas Beeld Ineke Oostveen
Arlo van der Molen in de vierde klasBeeld Ineke Oostveen

Ik vond het spannend om de foto’s te maken, en om nu te zien dat ik in twee jaar best veel veranderd ben. Als er over twee jaar weer een foto zou worden gemaakt, ben ik ­hopelijk student.

Ik neem eerst een tussenjaar, dan ga ik veel werken en reizen. Daarna wil ik beginnen aan een technische studie, ik denk ­ergens buiten Amsterdam. Dan kan ik ook nieuwe mensen leren kennen: die kans heb ik eigenlijk nog nooit gehad.”

Arlo van der Molen in de zesde klas Beeld Ineke Oostveen
Arlo van der Molen in de zesde klasBeeld Ineke Oostveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden