Review

Pop: Pissed jeans - King of jeans ****

Ruim twintig jaar geleden stond het platenmaatschappijtje Sub Pop aan de basis van wat grunge zou gaan heten. Mudhoney, Soundgarden, Pearl Jam en uiteraard Nirvana brachten hun vroegste platen uit op Sub Pop, waarmee het label het geluid van een generatie dicteerde.

Twee decennia later is daar nauwelijks nog iets van terug te horen. Anno 2009 is de Sub Popband niet langer een door Black Flag en Led Zeppelin geïnspireerd rockcommando, maar een verfijnd en precies musicerend kamermuziekgezelschap. The Shins, The Postal Service, Fleet Foxes: het is allemaal tot op de millimeter doorgecomponeerd en sluit de ontlading van de rock-'n-roll vrijwel uit.

De naam Pissed Jeans suggereert een andere stijlopvatting. Toch is de verrassing groot als het openingsnummer False Jesii Part 2. uit de speakers knalt: dit is een plaat die zich qua verzengende intensiteit kan meten met het debuut van Mudhoney of Nirvana's Bleach. Pissed jeans slaat op hun derde album de luisteraars om de oren met opgefokte, slepende gitaarherrie en door zanger Matt Korvette uitgeschreeuwde waanzin.

Voor een heropleving van de grunge hoeven we niet te vrezen, maar de samengebalde agressie van Pissed Jeans is een verfrissend en opwindend saluut aan de begindagen van Sub Pop. (JERRY GOOSSENS)
(Sub Pop)

www.whitedenim.com/pissedjeans/
www.myspace.com/pissedjeans

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden