Pop-it fidget is dé rage onder kinderen: ‘De juf vindt het irritant’

Grote rage: de pop-it fidget, kleurrijke siliconen vormen met rondjes die je kunt indrukken. Op sommige scholen mogen ze niet meer mee de klas in. Leerlingen van de 3e Daltonschool vertellen wat er leuk aan is.

Ella Santhagens en Anna Livia de Kort
Filippa Schwalbach. Beeld Jakob van Vliet
Filippa Schwalbach.Beeld Jakob van Vliet

‘Soms is knijpen in zo’n toy heel fijn’

Filippa Schwalbach (9 jaar): “Ik heb nu twee pop-it fidgets. De een heeft ­regen-boogkleuren en de ander is blauw en geeft licht in het donker. Daarnaast heb ik nog iets van tien andere fidget toys. Het werkt verslavend om zo’n pop-it fidget in te drukken. Mijn moeder wordt soms helemaal gek van dat geluid.

Door al die lockdowns vind ik dit een nare tijd. Als ik nu verkouden ben of moet kuchen, krijg ik meteen stress dat ik misschien corona heb. Het valt mee hoeveel stress ik heb, maar soms is knijpen in zo’n toy heel fijn. Als de les saai is en ik geen zin heb om op te letten, is het leuk om iets met je handen te doen. Dit geeft een gevoel van rust en afleiding. Kinderen hebben vaak veel energie. Knijpen in zo’n fidget toy werkt dan als een uitlaatklep. Ook zijn sommige toys goed voor je hersenen. Een Rubiks kubus is bijvoorbeeld ook een fidget toy waarbij je moet nadenken, maar dat is toch anders dan het maken van saaie rekensommen.

Alleen het materiaal van de pop-it fidgets is wel slecht voor het milieu, misschien moeten ze daar nog iets aan doen. En ik vind ze duur. Sommige kinderen uit de klas hebben maar weinig fidget toys. Dat vind ik zielig. Het moet gewoon goedkoper worden, zodat iedereen ervan kan genieten.”­

Merel de Vries. Beeld Jakob van Vliet
Merel de Vries.Beeld Jakob van Vliet

‘Al je frustraties gaan eventjes weg’

Merel de Vries (10 jaar): “Voor mijn tiende verjaardag heb ik vorige week een pop-it fidget gekregen van een vriendin van mij. Ik had aan verschillende mensen gevraagd of ik een pop-it fidget voor mijn verjaardag mocht, dus ik wist eigenlijk wel zeker dat ik er een zou krijgen.

Ik vind het vooral fijn door het fijne gevoel tijdens het indrukken. Al je frustraties gaan namelijk eventjes weg als je popt. Het voelt als een soort ontlading. Ik gebruik de pop-it fidget de hele dag door: in mijn bed, op school en thuis. Soms ben ik de hele nacht wakker omdat ik aan het poppen ben. De volgende dag ben ik dan best moe, maar het voordeel is dat ik die avond daarna wel snel in slaap val.

Tijdens de les mogen we niet poppen, dat vindt de juf erg irritant. De meeste kinderen houden zich daaraan. Ik snap heel goed dat de juf er moe van wordt, omdat ik er zelf ook weleens moe van word. Als ik probeer te werken terwijl ik de hele tijd dat popgeluid hoor, kan dat heel afleidend zijn.”

Ava Meeter. Beeld Jakob van Vliet
Ava Meeter.Beeld Jakob van Vliet

‘Het friemelen geeft zo’n fijn gevoel’

Ava Meeter (9 jaar): “Een tijdje geleden zag ik vooral op TikTok en Snapchat veel kinderen met pop-it fidgets. Toen wilde ik dit ook. Nu heb ik twee pop-it fidgets: een met alle kleuren van de regenboog en een oranje-paarse. Eigenlijk is het alleen maar een stukje plastic, maar ik snap goed dat kinderen het leuk vinden. Het geeft namelijk een heel fijn gevoel om ermee te friemelen.

Omdat je met veel materialen kan friemelen, besloot ik mijn eigen fidget toys te maken. Dit doe ik van bijvoorbeeld folie, touwtjes en recyclingpapier. Zelfs van alleen een kussen of papier kan je al een eigen toy maken.

Mijn ouders vinden het leuk dat ik er zoveel plezier van heb. Mijn vader doet wel alsof hij pop-it fidgets niet zo interessant vindt, maar ik heb hem weleens tijdens een saaie online vergadering zien poppen. Dat snap ik goed. Omdat ik er zoveel mee bezig ben, is het eigenlijk net een hobby. Ik denk dat deze trend nog heel populair blijft; het is gewoon zo’n fijn gevoel om die pop-it fidget in te drukken.”

Samiwa Hoving. Beeld Jakob van Vliet
Samiwa Hoving.Beeld Jakob van Vliet

‘Als ik niet kan slapen, ga ik poppen’

Samiwa Hoving (9 jaar): “Ik heb mijn pop-it fidget nu een paar weken. Heel veel kinderen in mijn klas hadden er toen al eentje en speelden er de hele dag mee. Toen ik dat zag dacht ik: dat wil ik ook. Ik ben toen naar de Etos gegaan en heb van mijn zakgeld voor vijf euro een pop-it fidget gekocht. Ik hoorde dat ze op veel plekken waren uitverkocht, maar daar waren ze gelukkig nog wel te koop.

Er waren veel verschillende vormen waar ik uit kon kiezen, zoals hartjes, sterren of rondjes in alle kleuren van de regenboog. Ik heb een vierkante vorm gekocht met turquoise, wit en lichtblauw. Eigenlijk wilde ik er een in de kleuren rood, wit en blauw, maar die was er jammer genoeg niet meer. Het is in ieder geval leuk dat ik nu mijn eigen pop-it fidget heb.

Ik vind het ontspannend omdat je er de hele dag mee kan poppen. Dat werkt stressverminderend. Niet dat ik veel stress heb, maar als ik ’s avonds bijvoorbeeld niet kan slapen ga ik lekker poppen. Ook klinkt het geluid heel fijn, maar daar denkt de juf anders over.”

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

De hype van het poppen verklaard

Carolien Rieffe, hoogleraar ontwikkelingspsychologie: “Evolutionair gezien heb je de grootste kans om te overleven als je lid bent van een groep. ­Volwassenen én kinderen gedragen zich hier naar en willen graag ergens bij horen. Dat kan ook meehelpen bij de pop-it fidgethype: zodra je het speelgoed aanschaft, ervaar je dat je bij een groep hoort. Ook kan het meegaan in de hype bepalend zijn voor de sociale status: rond de tien jaar beginnen kinderen daar waarde aan te hechten. Daarnaast denk ik dat dit speelgoed zo populair is door de mentale functie ervan: sommige kinderen kunnen niet goed stilzitten en moeten iets met hun handen doen. Dat helpt bij het concentreren op de lesstof.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden