Review

Pop: Chairlift - Does you inspire you ***

Er zijn ontelbare redenen om een band te beginnen. De drang naar faam of het elimineren van existentiële saaiheid zijn veelgenoemde motivaties. Of - zoals in het geval van Chairlift - met als minder gangbaar doel achtergrondklanken te fabriceren voor bij spookachtige woningen.

Dit drietal lijkt van dat doel nog altijd weinig af te wijken. Ze beginnen gezamenlijk terwijl ze aan de Universiteit van Colorado studeren, en verhuizen een jaar later naar Williamsburg, een kunstenaars- en artiestenbuurt in het New Yorkse Brooklyn. En ja, je hebt gelijk als je nu denkt dat dit bepaald niet de eerste bijzondere band is die dit jaar vanuit Brooklyn komt bovendrijven. Want ook Chairlift valt niet ver van de mystieke appelboom waarvan eerder de rijpe vruchten Yeasayer en MGMT kwamen vallen. Maar ook een ingesneeuwd The Postal Service klinkt niet ver weg.

En over geijkte succesmethoden gesproken: het nummer 'Bruises' fungeerde inmiddels al als begeleidend muziekje bij een commercial voor de iPod Nano. En wanneer je het voor het eerst hoort, snap je ook direct waarom. Het is een nummer waarvan de urgentie afdruipt. Betoverend, ruimtelijk, spannend en mysterieus. En bovenal vernieuwend, terwijl er aan de andere kant ook een zweem van vertrouwdheid omheen hangt.

De synthpop/triphop van Does You Inspire You creëert bovenal een sfeer van mistige bedwelming. Een sfeer ook van waar het Brooklyn van 2008 voor staat. Een mix die dwars door de decennia heen snijdt, en uit een bestaand popspectrum een nieuwe mengeling schept. Een grote keuken waar vele smaken samen komen smelten. Met grappige en gevatte teksten. Neem bijvoorbeeld de regel "The most evident utensil is none other than a pencil" ('Evident Utensil').

Bijna beangstigend en beklemmend is het stemgeluid van zangeres Caroline Polachek. En tegelijk ook zoet. Ondanks voornoemde termen dreig je op een gegeven moment wel een beetje de aandacht te verliezen. Does You Inspire You leunt in de tweede helft namelijk richting dromerig meanderen. Ondanks dat is Chairlift echter weer een bijzondere aanwinst voor wat inmiddels zeer nadrukkelijk een Brooklynscene begint te worden. (NIELS STEEGHS)
(Kanine/Konkurrent)

Meer over Chairlift op KindaMuzik.net

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden