Plus

Politieke statements blijven uit bij de Dixie Chicks

Bestond het trio de Dixie Chicks nog wel? Met een Europese tournee, die ze voor de eerste keer in hun bestaan ook naar Nederland brengt, maken ze een einde aan de twijfels.

De Dixie Chicks in een uitverkocht HMH. Beeld Paul Bergen
De Dixie Chicks in een uitverkocht HMH.Beeld Paul Bergen

Toen presidentskandidaat Ted Cruz begin dit jaar liet weten bommentapijten in gedachten te hebben voor IS, gooide Natalie Maines er meteen een tweet uit. De zangeres van de Dixie Chicks schreef: 'Dat jullie het weten... Ik schaam me dat Ted Cruz uit Amerika komt ;)'.

Die knipoog aan het einde van de tweet begreep iedere Amerikaan. In 2003 liet de geboren Texaanse zich iets soortgelijks ontvallen over de toenmalige president George Bush.

Einde aan twijfels
De Verenigde Staten waren zojuist Irak binnengevallen en bij een concert in Londen zei Maines zich te schamen dat Bush uit Texas kwam. In Engeland kreeg ze er de handen voor elkaar, thuis in Amerika leidde de opmerking bijna tot het einde van de Dixie Chicks, het in 1989 opgerichte countrytrio dat zich de meeste succesvolle vrouwelijke act uit de popgeschiedenis mocht noemen.

Echt waar: met bulldozers werden cd's van de groep vermorzeld. Amerikaanse rednecks keerden zich walgend af van de Dixie Chicks, maar in progressieve kringen vond de groep een nieuw publiek.

Toch was het de laatste jaren zo stil rond het trio, dat je je afvroeg of het überhaupt nog wel bestond. Met een Europese tournee, die ze voor de eerste keer in hun bestaan ook naar Nederland brengt, maken de Dixie Chicks een einde aan de twijfels.

Voorzichtiger?
Bij het eerste van twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall blijven echte politieke statements uit. Tijdens het nummer Goodbye Earl is op het videoscherm even héél kort een van duivelshoorntjes voorziene foto van Donald Trump te zien en daar blijft het bij.

Bij de uitvoering van Ready to Run zien we Trump weliswaar terug met een clownneus op, maar in de filmbeelden krijgen alle presidentskandidaten, ook die van Democratische zijde, die behandeling.

Voorzichtig geworden als het om politiek gaat, de Dixie Chicks? Uit de tekst van Not Ready to Make Nice spreekt nog altijd strijdbaarheid. Maar muzikaal bevindt het nummer zich op het veilige midden van de weg. Dat geldt voor een groot deel van het repertoire van de groep.

Seven Nation Army
De zussen Martie en Emily Erwin, de andere twee 'Chicks', zijn de hele avond in de weer met banjo en fiddle, countryinstrumenten bij uitstek, maar je hoort toch vooral popmuziek: goed gezongen en gespeeld, maar ook gelikt en soms vlak.

Echt interessant is het semi-akoestische middenstuk van de show, waarin pure country and western wordt geserveerd en de cover van Patti Griffins Don't Let Me Die in Florida kippenvelmooi is.

In een bluegrass­medley in hetzelfde blokje demonstreren de zussen Erwin hoe virtuoos ze werkelijk zijn op hun instrumenten in onder meer een geheel eigen interpretatie van Seven Nation Army van The White Stripes.

Dixie Chicks

Waar Heineken Music Hall, Amsterdam
Gehoord 19/4
Nog te zien 20/4, HMH, uitverkocht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden