Aldus

Poezenboot houdt sterilisatie- en castratieactie, tegen een zacht prijsje

Judith Gobets van de Poezenboot hoort het vaker: poes is wéér zwanger. Morgen begint de sterilisatie- en castratieactie, tegen een zacht prijsje.

Noor Lagendijk
Poezen- en katteneigenaren kunnen met hun dier terecht bij de Poezenboot voor een sterilisatie of castratie. Beeld Shutterstock
Poezen- en katteneigenaren kunnen met hun dier terecht bij de Poezenboot voor een sterilisatie of castratie.Beeld Shutterstock

Kunnen alle Amsterdamse katten­eigenaren hun kater of poes aanmelden?

“Mensen uit Amsterdam en omstreken met een Stadspas kunnen de komende twee weken bellen. Op afspraak vullen we hier samen een formulier in, dat zij meenemen naar een aangewezen dierenarts die de katten behandelt.”

En dat tegen een zacht prijsje.

“De sterilisatie kost via ons 40 euro en de castratie 30 euro, terwijl daar gemiddeld 160 euro en 90 euro voor wordt gerekend. En dan te bedenken dat ik ooit een geeltje heb betaald.”

Laten katteneigenaren het zitten vanwege die hoge kosten?

“Ik denk dat de behandeling in Nederland wel ingeburgerd is. Je weet wat je te doen staat als je een kitten neemt. Maar door corona zitten veel mensen plotseling krap bij kas. Dan is die 160 euro niet niks.”

Worden er nu meer ongewenste kittens geboren dan voorheen?

“Dat denk ik niet. Er zijn wél te veel mensen bij wie wij denken: laat uw kat nou helpen. Een ongecastreerde kater vecht meer, kan van alles oplopen en wil graag dekken. Sommigen grijpen pas in als hun poes wéér zwanger terugkomt. En er zijn de bijgoochems die willen verdienen aan het ene na het andere nestje.”

Waar vraag is, is aanbod.

“Zeker in coronatijd. Het is niet zo erg als met hondjes, maar ook kittens zijn ze zo kwijt. Die handel zie je goed op internet.”

Is het drukker op de Poezenboot?

“Het is stil, maar in de winter worden er altijd minder katten gebracht. Wel komen mensen nog steeds hun kranten brengen, na onze oproep ook in deze krant. Die willen we nu echt niet meer; we zinken bijna.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden