PlusStraatbeeld

Plotseling bankjes op parkeerplaatsen

In de Frans Halsbuurt is een staaltje liefdevolle anarchie te ­bewonderen waar je - ook als gemeente - niet anders dan vrolijk van kunt worden.

Hans van Lissum
Bewoners van de Frans Halsstraat zijn alvast begonnen met het herinrichten van de parkeerplaatsen Beeld Jesper Boot
Bewoners van de Frans Halsstraat zijn alvast begonnen met het herinrichten van de parkeerplaatsenBeeld Jesper Boot

Het buurtinitiatief rukt stevig op in Amsterdam. Moet er ergens een plein worden heringericht, een fietstunneltje worden opgefleurd of zijn er plannen voor een kunstwerk in de openbare ruimte? Reken er maar op dat de buurt ­erbij betrokken wordt, want de gemeente wil ­laten zien dat ze de stem van de omwonenden nimmer hooghartig in de wind zal slaan.

Maar de gemeente mag wel uitkijken met al die assertieve buurtbewoners, want inmiddels beginnen er ook spontaan buurtinitiatieven te ontstaan. Voor je het weet ­beginnen onverschrokken Amsterdammers hun straat om te toveren tot jeu-de-boulesbaan of eigenhandig hele golfslagbaden aan te leggen in het park, en dan is het hek van de dam.

Is het zo erg dan? Neen, natuurlijk niet. Om buurtinitiatieven hangt vrijwel altijd een soort jarenzeventig-achtige goedmoedigheid: het enige wat de buurt wil, is dat de situatie er beter op wordt. Dat geldt dus ook voor de niet met de gemeente overlegde initiatieven, zoals de ­recentelijke aanleg van zogenoemde 'buurtplaatsen' in de Frans Halsbuurt.

Liefdevolle anarchie
Daar is een staaltje liefdevolle anarchie te ­bewonderen waar je - ook als gemeente - niet anders dan vrolijk van kunt worden. Omdat er in de nieuwe parkeergarage onder de Boerenwetering zeshonderd parkeerplekken zijn gekomen, heeft de gemeente onlangs besloten eenzelfde aantal parkeerplaatsen ­bóven de grond op te heffen. Dat besluit kon op gejuich van bewoners en ondernemers rekenen: de Frans Halsstraat is immers nogal krapjes.

Er bleek 'schreeuwende behoefte' aan meer fietsparkeerplekken, plekken om te laden en lossen en speelruimte voor de kinderen. Maar, omdat het daadwérkelijke opheffen van de parkeerplekken nogal lang op zich laat wachten (kom op, ambtenaren!), hebben de bewoners ­alvast zelf de touwtjes in handen genomen.

Op sommige parkeerplaatsen staan plotseling bankjes, met een rustgevende strook kunstgras ­ervoor en wat potten met planten. Op andere plekken zijn met witte verf fietssymbolen ­geschilderd, met lijnen ertussen waardoor je het als automobilist wel uit je hoofd zult laten je auto er toch even neer te zetten.

Op de achterkant van een bordje hangt een ander staaltje huisvlijt: een blauw papier met een dikke witte pijl naar links en daaronder de letters BUURTGARAGE. Hoe vriendelijk kan verzet zijn?

Ludieke manier
Het is mooi om te zien dat bewoners het heft in handen nemen voor een betere buurt. Wonderlijk genoeg is oom agent nog niet langsgekomen om te sommeren alles onmiddellijk weg te halen: het initiatief wordt wel degelijk ­serieus genomen. De gemeente blijkt er nog niet helemaal uit wat ze hiermee moet, en er worden binnenkort raadsvragen over gesteld.

Juist dat laatste blijkt de bedoeling. Een bewoner: "Het is echt niet zo dat we nu alle parkeerplekken gaan confisqueren of zo, maar als de ­gemeente niet reageert op onze verzoeken, voeren we de actie waarschijnlijk wel wat op. Het enige wat we willen, is op een ludieke manier in dialoog gaan met de gemeente." Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. Tot die tijd kun je lekker probleemloos je fiets kwijt in de Frans Halsstraat.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Buurtplaatsen

Waar Frans Halsbuurt

null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden