Recept van de dag

Pleidooi voor lelijk eten

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw

We zitten alweer behoorlijk in de herfst, maar de zon doet soms ineens alsof het nog hoogzomer is. Nederlanders weten dat soort cadeautjes op waarde te schatten en duiken dus en masse het terras op. Zon aan = zitten. Het is net een stoelendans.

Ik zit toevallig in Rotterdam tijdens deze stoelendans. Dus ga ik razendsnel bij mijn favoriete plek in de zon zitten om lekker te borrelen met mijn lief. Die hele Kunsthal kan me ineens gestolen worden. Mijn lievelingswinkel laat me koud. En die Euromast bezoeken, komt een andere keer wel.

We kiezen een fijn plekje onder de luifel, zodat we ook een beetje schaduw hebben en mooi het hele terras kunnen overzien. En er valt heel wat te zien.

Want naast ons terras is nog een terras. En wat ons meteen opvalt: alles is daar veel kleuriger dan aan onze kant. Wij zitten op onze bruine bank, aan een bruine tafel waarop bleke witte wijn en homemade limo staan, beige in huis gebakken zuurdesembrood, heerlijke, eerlijke smeersels in alle tinten bruin en wat donkere salami; zij zitten op bijna fluo turquoise meubilair en krijgen enorme burgers op roze, groene of blauwe broodjes met felgekleurde vlaggetjes met logo erin, oranje frieten erbij en nog veel fellere drankjes en shakes ernaast. Alles vegan en ‘cruelty free’ staat er in hippe graffitiletters op de buitenbar.

Twee meiden vlak naast ons tillen hun net gearriveerde burgers op en houden ze vlakbij hun gezichten. Ze lachen hun tanden bloot en drukken af. Posten die hap! Wij zijn hier! We hebben het oh zo leuk! En oh wat is het lekker! Zo wordt elke hamburger een advertentie voor zichzelf die via sociale media nog meer jonge jongens en meiden lokt die veel te veel betalen voor felgekleurd fabrieksvoedsel. Best cruel. Intussen zitten wij – vrij van sociale media – ons eerlijke, lelijke eten ontzettend te liken.

Gele granola

Homemade en toch een leuk kleurtje in je kom.

Ingrediënten
300 g havervlokken
100 g havermout
130 g zonnebloempitten
30 g zwart sesamzaad
50 g gemengde quinoa
150 g gedroogde kokoschips
handje rozijnen

Siroop:
250 ml honing
125 ml water
125 ml neutrale olie
50 g lichte basterdsuiker
1 el kaneel
1 el kurkuma
½ tl zout
½ tl vanille extract

Bereiding
Leg een vel bakpapier op een diepe bakplaat en strooi alle droge ingrediënten erop. Meng goed. Maak een siroop door alle ingrediënten in een kleine pan langzaam aan de kook te brengen. Giet de helft van de hete ­siroop over de droge massa en schep alles goed om. Giet de andere helft erover en schep nog eens goed om. Verdeel ­over de hele bakplaat. Rooster een uur op 160ºC. Schep halverwege goed om zodat het nattere spul van de bodem bovenop komt te liggen. Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar in een goed afsluitbare pot. Lekker met haver-, amandel- of koemelk of volle Griekse yoghurt.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (Stadsgids) van Het Parool.

Ook leuk: volg @hetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden