Recensie
Pindakaas uit Amsterdam is verrassend verrukkelijk (****)
De pindakaas van Maxine Mantel wordt gemaakt in de Maasstraat. Hoe het smaakt? Volgens onze culinair recensent Hiske Versprille verrukkelijk. Door de toevoeging van chilipeper heeft het volwassen pit.
Er is een schier oneindige lijst ambachtelijke producten die binnen de stadsgrenzen kleinschalig worden geproduceerd. Veelal zijn het uit de hand gelopen hobby's. Van worst tot pickles en limonade werd al in bijkeukentjes en kleine werkplaatsen gefabriceerd door min of meer professionele liefhebbers.
Vorig najaar breidde Maxine Mantel de lijst uit met 's lands favoriete broodbeleg. Mantel was jurist, maar omdat al haar vrienden haar zelfbereide notenpasta's zo heerlijk vonden, gooide ze het roer om: ze werd fulltime pindakaasproducent.
Drie soorten vervaardigt ze in haar kleine pindakaasmakerijtje in de Maasstraat: een grote pot met pure pindapasta en twee kleine potjes met pinda-cashew en pinda-pistache. Ze vond de beste nootjes in Argentinië en brandt en maalt alles zelf.
En hoe smaakt dat? Nou, verrukkelijk dus! De normale pindakaas (€4 voor 340 ml) is smeuïg, hartig en vriendelijk, met toch nog een tikje volwassen pit door toevoeging van chilipeper.
Aanmerkelijk duurder
De iets exclusievere kleine potjes gemengde pasta's zijn aanmerkelijk duurder door de hogere prijs van de noten (€5 en €6,50 voor 200 ml), maar vooral de pistachepasta is fenomenaal. (Verkoopadressen: www.vanmax.nl.)
Alle drie de pasta's zijn nauwelijks kleverig, wel hartig, heerlijk en rijk. Er zit geen suiker in, geen E-nummers en geen geharde vetten. Laat je de potten even staan, dan komt er dus een mooi olielaagje bovenop te liggen - maar de echte pindakaasfan weet dat dat erbij hoort.
Ons oordeel: ★★★★☆
Naam: Van Max
Wat: Drie soorten notenpasta
Prijs: Vanaf €4 per pot
Waarom: Daar word je groot en sterk van