Recensie

Pindakaas uit Amsterdam is verrassend verrukkelijk (****)

De pindakaas van Maxine Mantel wordt gemaakt in de Maasstraat. Hoe het smaakt? Volgens onze culinair recensent Hiske Versprille verrukkelijk. Door de toevoeging van chilipeper heeft het volwassen pit.

Hiske Versprille
Uit de pindakaasmakerij van Maxine Mantel komen drie soorten: een grote pot met pure pindapasta en twee kleine potjes met pinda-cashew en pinda-pistache. Beeld Floris Lok
Uit de pindakaasmakerij van Maxine Mantel komen drie soorten: een grote pot met pure pindapasta en twee kleine potjes met pinda-cashew en pinda-pistache.Beeld Floris Lok

Er is een schier oneindige lijst ambachtelijke producten die binnen de stadsgrenzen kleinschalig worden geproduceerd. Veelal zijn het uit de hand gelopen hobby's. Van worst tot pickles en limonade werd al in bijkeukentjes en kleine werkplaatsen gefabriceerd door min of meer professionele liefhebbers.

Vorig najaar breidde Maxine Mantel de lijst uit met 's lands favoriete broodbeleg. Mantel was jurist, maar omdat al haar vrienden haar zelfbereide ­notenpasta's zo heerlijk vonden, gooide ze het roer om: ze werd fulltime pindakaasproducent.

Drie soorten vervaardigt ze in haar kleine pindakaasmakerijtje in de Maasstraat: een grote pot met pure pindapasta en twee kleine potjes met pinda-cashew en pinda-pistache. Ze vond de beste nootjes in Argentinië en brandt en maalt alles zelf.

En hoe smaakt dat? Nou, verrukkelijk dus! De normale pindakaas (€4 voor 340 ml) is smeuïg, hartig en vriendelijk, met toch nog een tikje volwassen pit door toevoeging van chilipeper.

Aanmerkelijk duurder
De iets exclusievere kleine potjes gemengde pasta's zijn aanmerkelijk duurder door de hogere prijs van de noten (€5 en €6,50 voor 200 ml), maar vooral de pistache­pasta is fenomenaal. (Verkoopadressen: www.vanmax.nl.)

Alle drie de pasta's zijn nauwelijks kleverig, wel hartig, heerlijk en rijk. Er zit geen suiker in, geen E-nummers en geen geharde vetten. Laat je de potten even staan, dan komt er dus een mooi olielaagje bovenop te liggen - maar de echte pindakaasfan weet dat dat erbij hoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden