PlusProefwerk

Pikoteo (7+)

Een originele en plezierige zaak is Pikoteo, al maken sommige gerechten hun pretenties niet waar.

Versprille: 'Ik kan me voorstellen dat ze hier in het weekend met de benen naar buiten hangen'Beeld Mats van Soolingen

Pikoteo (picotear betekent 'snavelen') is een moderne tapasbar, het geesteskind van een Spanjaard en een Hollander.

De nogal pretentieus ronkende website spreekt van een community dining philosophy, die zijn inspiratie haalt 'bij de traditionele bars in Spanje, de streetfoodmarkten in Azië en Zuid-Amerika en de fine dining-restaurants wereldwijd'. Toe maar.

Leven en delen
Pikoteo gaat verder over 'Het verlangen samen nieuwe dingen te proberen, samen met de mensen om wie je geeft. Het is een manier van begrijpen, van leven... Van delen.' Oké. Maar gelukkig: we lopen binnen in een uiterst plezierige zaak.

De mooie serre van café Noorderster is gebleven, verder is het pandje op de Houtmankade onherkenbaar veranderd. Er hangt een soort In de Vlaamsche Pot-achtig gezelligheid uit de jaren negentig, met een ronde bar, gekleurde stoeltjes en grappige details als een lamp in de vorm van een omgekeerd Ibericovarkentje - verfrissend onruig.

Op de drankenkaart zien we cocktails, sangria en sherry, de goedgeprijsde wijnkaart biedt vooral Spaans en veel per glas. Omdat we er vroeg in de week zijn is het niet zo druk, maar ik kan me voorstellen dat ze hier in het weekend met de benen naar buiten hangen.

De bediening is attent en hartelijk, het menu origineel en nieuwsgierigmakend. De gerechten zijn om te delen - zoals tapas, inderdaad - maar blijken wel echt een stuk groter te zijn dan dat: met twee of drie gerechten per persoon kun je gemakkelijk toe.

De croquetas de jamon (hamkroketjes, vier voor €5) hebben een prachtige korst en ook de smaak is goed, maar er zit te veel bloem in de vulling; die plakt de tong hinderlijk aan het gehemelte. De tempura van aubergine (€5) en de kibbeling van zeeduivel (€10) zijn allebei ook smakelijk, maar niet heet genoeg gefrituurd en daardoor wat pipsig.

Kristallen fruitschaal
Waarschijnlijk staat er in de keuken maar één frituur, terwijl gerechtjes in beslag echt een hogere temperatuur vergen dan kroketjes. De bijgeleverde sausjes (een van de gele amarillopeper, een paprikasalsa en een salmorejo) zijn alle drie vers en erg lekker.

Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg

Dat geldt ook voor de 'botanical salad' (€9), die om onduidelijke redenen in een soort enorme kristallen fruitschaal wordt opgediend. Er zit een truffelvinaigrette doorheen, ook al zo jaren negentig, en iets waar we normaal een beetje huiverig voor zijn, maar deze is uitstekend. Op de smakelijke kruiden en gemarineerde courgette ligt een lekker kruidige selderijsorbet.

De steak tartare met merg (€14) ziet er ook schitterend uit - het rauwe vlees wordt, met radijs en vliegendeviseitjes, geserveerd in het bot. Ik ben verzot op zowel steak tartare als merg, maar vind deze stapeling zonde van beide: merg hoort warm te zijn en steak tartare koud. Door ze op elkaar te leggen, zijn ze allebei lauw. Maar wederom is alles goed op smaak, en ook de knapperige eitjes zijn een leuke toevoeging.

Deconstructie
De 'Spanish omelette reinvented' (€8) is een van het iconische restaurant El Bulli afgekeken deconstructie van de klassieke tortilla: een cocktailglas met gekaramelliseerde ui en daarop sabayon (het ei) en aardappelmousse.

Best
De ganachetaart met pinda en pindakaasijs is een soort superdeluxe ­Snickers. Onweerstaanbaar

Minder
Met geintjes als een gedeconstrueerde tortilla kom je al bijna niet meer weg als je die perfect uitvoert. Deze lijmerige vlaflip is niet om te ­lachen

Opvallend
De mooie serre van café Noorderster is gebleven. Fijn zitten, met uitzicht over het Westerkanaal

Nu vind ik die vlaflipachtige toestandjes ('U dient de lepel hélemaal naar beneden te steken') sowieso nog maar net kunnen als je Ferran Adrià heet en het 2004 is, maar hoe dan ook moet zoiets perfect zijn uitgevoerd om niet genadeloos door het ijs te zakken. Deze aardappelmousse is lijmerig en de sabayon slap: dan is zo'n gebbetje vooral muy pretencioso en gewoon superirritant.

De octopus met kimchi en knolselderij (€12) stelt ons voor een raadsel: de polpo en knol zijn goed gegaard, maar we kunnen geen gefermenteerde kool ontdekken, alleen een rood poeder dat superheftig zout en hartig smaakt.

Glad als een spiegel
Eigenlijk smaakt alles op het bord nog het meest naar misosoeppoeder, gedroogde paddenstoelen of instant noodles; kortom, alsof iemand er een flinke schep smaakversterker MSG doorheen heeft gegooid. Volgens de ober is het echt alleen maar kimchi. Die is dan in elk geval niet van erg hoge kwaliteit.

Wel weer heel erg lekker is de crispy taco met teriyaki, langzaam gegaarde, geplukte ribbetjes en pickles (twee stuks voor €9), en als dessert delen we een uitstekende chocolade ganachetaart mat pindakaasijs (€7): glad als een spiegel, lekker koud, hartig en zoet: onweerstaanbaar.

Er valt al met al zeker nog wel wat aan te merken op deze zaak, maar de sympathie wint het uiteindelijk van de irritatie.

Bekijk ook:
The Lobby (8-)
Boi Boi (8)
Vermeer (8+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Pikoteo
Houtmankade 9
1013 MP Amsterdam

Zondag tot donderdag van 11.00 tot 01.00
Vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 03.00 uur

020 7748940
www.pikoteo.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden