Schuim

Piet de Leeuw bestaat 70 jaar: Don’t mention the horse!

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: 70 jaar Piet de Leeuw.

Hans van der Beek
Eigenaar Loek van Tiel en zijn vrouw Maria.
Eigenaar Loek van Tiel en zijn vrouw Maria. "Het wordt toch wel een leuk artikel?" Beetje plagen maar.Beeld Schuim

Biefstukkenkoning Piet de Leeuw bestaat 70 jaar en, tot mijn milde verbazing, is Schuim van harte welkom.

Ja, sorry, een beetje kinderachtig, maar ik kan het jubilerende steakhouse niet binnenstappen zonder dat het door mijn hoofd galmt: Don’t mention the horse!

Zes jaar geleden ontdekte Parooljournalist Hiske Versprille dat ze bij De Leeuw paard serveren en eigenaar Loek van Thiel jokte daar in eerste instantie over. Het werd een behoorlijke rel, zelfs CNN stond op de stoep.

Het restaurant leed daar overigens niet lang onder. De zaak stroomde vol met klanten die benieuwd waren naar biefstuk van paardenhaas en het staat sindsdien ook gewoon zo op de menukaart.

Het terras staat al bomvol, voor de zekerheid is bij peuterspeelzaal De Kleine Reus aan de overkant ook een tap met statafels geplaatst.

Binnen zingt een levende Hazes en er zijn schalen met bitterballen en kaas. Tien seconden binnen en daar is al meteen die ouderwetse Amsterdamse gesssssèlighèit.

Daar zijn ook Cees Holtkamp en Frits Huffnagel. Dan heb je de kern van de Amsterdamse horeca wel bij elkaar.

Huffnagel laat een ingelijst krantenartikel zien, hier aan de wand, met hem als piepjonge wethouder. Ernaast hangt het vergeelde Proefwerk van Johannes van Dam, waarin hij de malse en sappige runderbiefstuk bejubelt.

Nee, nee, don’t mention the horse, Hans.

Of ik lootjes wil. Die wil ik wel natuurlijk, geen feest in oudbruin Amsterdam zonder lootjes. De prijzen zijn een diner voor vier, een diner voor twee en een fles champagne. Lootjesmeisje: “Maar wel een hele goeie.”

Wat 70 jaar Piet de Leeuw
Waar Steakhouse Piet de Leeuw, Noorderstraat
Wie Loek van Thiel, Cees en Petra Holtkamp, Frits Huffnagel, Frank van den Berg, Toby Tjepkema
Wanneer Zaterdag 8 juni, 19.30 tot 23.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans kan het zelden laten

Binnen wordt al luidkeels meegezongen, het feest is net een uurtje onderweg.

We moeten allemaal naar buiten voor een groepsfoto. Aan de overkant van de straat maakt de fotograaf een zolderraam open. Alleen, van het verkeerde huis, eentje te ver naar links.

Ik sta me hier werkelijk schitterend te amuseren.

Van Thiel komt vragen of ik een leuke avond heb. Zeker, en ik wil straks graag een foto met zijn vrouw. Van Thiel: “Dat is goed, maar ik moet nu weg, de gamba’s komen eraan.”

Hans, doe het niet!

Even later komt Van Thiel met een schaal gamba’s. “Neem er twee.”

Ik vraag of we ook nog iets met paardenbiefstuk krijgen; het is groter dan mezelf. Van Thiel verzekert van wel, met wat vertraging.

Inmiddels gaan de dienbladen met shotjes rond en daar is de eerste polonaise. En dan de schalen met stukjes paardenhaas.

Het feest is compleet.

Van Thiel roept al zijn personeel bij elkaar voor een dankwoord.

Vol restaurant: “Wij willen paard! Wij willen paard!”

Heerlijk.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Patisseriekoning Cees Holtkamp:
Patisseriekoning Cees Holtkamp: "Ik had je niet herkend in je spijkerjas, Frits." Oud-wethouder Frits Huffnagel: "Het kan niet altijd alleen maar werken zijn."Beeld Hans van der Beek
Het personeel: Frank van den Berg, Sharon en Nathalie van Thiel, Stephan Canaris, Naïm Farahian en Wout Lentz. Beeld Hans van der Beek
Het personeel: Frank van den Berg, Sharon en Nathalie van Thiel, Stephan Canaris, Naïm Farahian en Wout Lentz.Beeld Hans van der Beek
Petra Holtkamp, vrouw van Cees, en zoon Arjan.
Petra Holtkamp, vrouw van Cees, en zoon Arjan. "Mijn andere zoon Casper heeft de champagne voor de loterij aangedragen."Beeld Hans van der Beek
Vaste klant Toby Tjepkema bij een schilderij met haar vader (tweede links):
Vaste klant Toby Tjepkema bij een schilderij met haar vader (tweede links): "Hier dronk ik mijn eerste grote bier." Met schoonzoon Jan van Denderen.Beeld Hans van der Beek
Arye, Osne en Raya Kirzner eten hier al vanaf hun jeugd. Osne:
Arye, Osne en Raya Kirzner eten hier al vanaf hun jeugd. Osne: "Dat tafeltje in de hoek. Met pa." Raja: "En altijd paard. En tegenwoordig een jenevertje erbij."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden