Plus

Piepjonge fans redden Shawn Mendes in de Ziggo Dome

Shawn Mendes stond in de Ziggo Dome voor een zaal vol twaalfjarige hartjes. Het had iets vreemds ontroerends.

Hans van Lissum
Shawn Mendes zong maandagavond in een vol Ziggodome ook hits als Stitches en Treat You Better. Beeld Ferdy Damman/ANP KIPPA
Shawn Mendes zong maandagavond in een vol Ziggodome ook hits als Stitches en Treat You Better.Beeld Ferdy Damman/ANP KIPPA

Shawn Mendes is in elk opzicht een artiest van zijn generatie.

De achttienjarige Canadees leerde zichzelf gitaarspelen middels filmpjes op YouTube, en vergaarde een fanschare door filmpjes van covers te plaatsen op videoapplicatie Vine. Voor wie het niet meer weet: Vinefilmpjes konden maximaal zes seconden duren, en de app bestaat inmiddels ook al niet meer.

Het was blijkbaar genoeg tijd voor de vluchtige generatie om in Mendes een nieuwe superster te zien, want een jaar later kreeg hij een contract bij Island Records, en de rest is history.

Plostelinge succes
Nou ja: history voor zijn piepjonge fans dan, want de iets oudere muziekliefhebber zal wat verdwaasd staan kijken naar het plotselinge succes van Mendes. Niet alleen om de snelheid ervan, maar vooral vanwege het feit dat het muzikaal allemaal zo weinig voorstelt.

Mendes is gezegend met een knap hoofd en een aardige, zij het nogal generieke, zangstem, maar lijkt de mosterd voor zijn liedjes voornamelijk bij gelijkgestemde Ed Sheeran te halen.

Die laatste laat nog liever één voor één zijn teennagels met een roestige tang uittrekken door een boosaardig schaterende gnoom dan dat hij een muzikaal avontuurlijk pad inslaat, en ook Mendes rijgt onbeschaamd de clichés aan elkaar in liedjes en ballads die weigeren te beklijven omdat ze zo beige zijn.

Justin Bieber
Hits als Stitches en Treat You Better zijn uitschieters, maar de meebrul­refreinen lijken niet zozeer uit het hart te komen als wel uit een goed doordachte hitmachine.

Daar komt bij dat Mendes graag een publiek persona van ideale schoonzoon uitdraagt, waartegen iemand als Justin Bieber plotseling als een anarchistische creatieveling afsteekt.

Bakvisjes
Maar als je een meisje van twaalf bent dóet dat soort dingen er helemaal niet toe. Dan wil je naar een knappe, bereikbaar lijkende jongen kijken en luisteren die in begrijpelijke teksten en melodieën belooft dat hij jou beter zal behandelen.

Met die meisjes zit de Ziggo Dome dan ook vol, en dat is niet eens overdreven: voor zover het oog reikt zitten er alléén maar bakvisjes verwachtingsvol op hun stoelen te glunderen.

Shawn Mendes (***)

Gezien: Ziggo Dome, 1/5

Dat is dermate aandoenlijk dat het je scepsis over Mendes' muziek meteen doet afnemen, en dat blijft gedurende het optreden ook zo.

Charmant
Ook op het podium is Mendes een uitgesproken boy next door, met een simpele outfit die nog dezelfde middag even haastig bij The Sting lijkt te zijn aangeschaft.

Maar hij werkt zich charmant en ook al opvallend professioneel door zijn nog kleine oeuvre heen, inclusief alles dat je op zo'n avond mag verwachten: massaal meezwaaiende armpjes tijdens A Little Too Much, oorsplijtend ge-juich na ongeveer elke zin of opgetrokken wenkbrauw, en een zee van saamhorig smartphonelicht tijdens hemeltergend fletse ballades als Don't Be a Fool.

Ontroerends
Toch stroomt er een en al liefde uit al die twaalfjarige hartjes, en dat is eigenlijk wat Shawn Mendes live redt. Het heeft iets vreemds ontroerends om al die verliefde tieners als aangetrokken door een magneet naar het kleinere podium getrokken te zien worden, waar Mendes een cover speelt.

Een cover van wie? Nou, Ed Sheeran natuurlijk. Dat mag eigenlijk geen verrassing heten: Mendes' charme mag dan groot zijn, zijn muzikale referentiekader is nog duidelijk dat van een tiener.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden