PlusInterview

Pepijn Lanen: ‘Ik heb een doel nodig om me goed te voelen’

Zijn gezin geeft Pepijn Lanen (36) rust. Maar stil zit hij niet: deze week verscheen zijn tweede roman, zijn nieuwe album is op komst. ‘Ik moet ergens mee bezig zijn, anders voel ik me nutteloos.’

Caspar Pisters
'Ik moet ergens mee bezig zijn, anders voel ik me nutteloos. Ik heb een doel nodig om mezelf goed te voelen.’ Beeld Jitske Schols
'Ik moet ergens mee bezig zijn, anders voel ik me nutteloos. Ik heb een doel nodig om mezelf goed te voelen.’Beeld Jitske Schols

Er is veel gebeurd sinds Pepijn Lanen, alias Faber­yayo en meest bekend als rapper van De Jeugd van Tegenwoordig, zeven jaar geleden zijn vorige soloalbum dropte, zoals dat in rapperskringen heet. Inmiddels is de Coco naar wie hij dat album vernoemde, zijn vrouw, en de moeder van hun twee kinderen Blake (4) en Mei Milène (1,5).

Het nieuwe album dat in juni verschijnt – hier wordt het ingewikkeld – heet Hart, of Hartje, of <3, of Heart. Misschien ook wel niet. De titel is namelijk de hartjes-emoji, zoals te vinden op het toetsenbord van uw mobiele telefoon, afgebeeld op een kiekje van het gezin. Een op het oog alledaagse foto en juist daarom voortreffelijk gekozen, want het dekt de lading van het tedere werk met ­lome, dromerige tracks volledig. Beluistert u het ijl gezongen nummer Legokastelen – Faberyayo is smoorverliefd op zijn gezin.

Begin deze maand was u precies tien jaar samen met uw vrouw. Heeft u iets speciaals gedaan om het te vieren?

“Ik heb geregeld dat de kinderen uit logeren gingen en dat ik eten van ons favoriete restaurant mocht ophalen, waardoor we thuis konden eten. Het was daarmee het meest luxueuze geschenk denkbaar: tijd voor elkaar. Heel fijn en het kwam geen dag te laat, want het was toevallig ook de meest hectische week sinds tijden. Ik doe momenteel veel promotie. Mijn zoontje werd 4, en voor zijn verjaardag moest van alles geregeld worden. En er komt een grote show aan met De Jeugd, die we voorbereiden. Ik sliep elke nacht maximaal vier tot zes uur.”

Behalve een nieuw album, verscheen deze week ook ­Lanens tweede roman, Het Wapen van Sjeng. En sinds ­vrijdag staat de videoclip van zijn nieuwe single Marine Biologie online. Hierin is hij als een soort zeemeerman te zien.

Over die video: twee jaar geleden sierde u de cover van Men’s Health. Uw lichaam is nog prachtig intact. Geen drugs, wel Arie (Boomsma), doet dat een mens goed?

“Kinderen hebben doet me goed. Het maakt dat mijn prio­riteiten zijn verschoven. ’s Ochtends wakker worden en me lekker voelen is nu belangrijk in mijn leven, en dat heeft met een paar factoren te maken: op tijd naar bed, niet te veel zooi eten, rustig aan met alcohol en veel sporten, wanneer het leven dat toelaat. Arie is een goede vriend van me, maar wat ook meespeelt: zijn gym heeft een kinderopvang. Mijn dochtertje kan daar een beetje spelen terwijl ik een uurtje ga afzien. Daarna doen we ­samen een slaapje thuis.”

Schept u er een zeker plezier in om uw lichaam in beeld te brengen, nu u een stuk gespierder bent?

“Nou ja, het is niet zo dat ik roep dat ik bloot in beeld wil als er een nieuwe videoclip moet komen. Fit zijn is voor mij belangrijk, daarom train ik vier, vijf keer per week. Maar een artiest is niks als hij niet ijdel is, die dingen gaan absoluut hand in hand.”

U drinkt vandaag cappuccino met havermelk. In het verleden had u wel degelijk issues met drugs en drank?

“Issues zou ik het niet willen noemen. Gelukkig ben ik niet gevoelig voor verslaving. Ik heb in het verleden veel gedronken en ook veel drugs gebruikt, maar ik heb nooit in rehab gezeten. Ik zie het als gewoontes die ik moest afleren. Ik ben met alles opgehouden, simpelweg omdat ik er klaar mee was. Als ik erop terugkijk, besef ik dat ik op de momenten waarop ik er diep in zat, ook echt op die plek wilde zijn. Ik zocht die destructie op, zo raar als dat mag klinken.”

Want wat vond u daar?

“Het was een soort puberale mannelijke energie. Een wil om te vernietigen, misschien? Om te kunnen dealen met het niet begrijpen van het universum, of in elk geval het leven. Denk ik. Even ingaan tegen de regels van de maatschappij, terwijl ik de rest van de tijd juist probeer het ­gemeengoed van de groep tegemoet te komen. Nu althans, in het verleden misschien minder.”

Wat voor invloed heeft uw vrouw op wie u nu bent?

“Rust. En daardoor veel inzichten over wat ik uit het leven wil halen. Eerder had ik nooit nagedacht over kinderen, niet op een serieuze manier tenminste. Maar bij haar zag ik het ineens voor me. Een toekomst, en de bereidheid om van alles voor haar te doen en ook op te geven. Al het andere verdween naar de achtergrond. Bij vorige relaties was ik juist bezig om ervan weg te rennen, ik sprak af met andere mensen en draaide de volumeknop nog extremer open. Toen ik Coco ontmoette, nam ik mezelf heel nadrukkelijk voor om altijd eerlijk tegen haar te zijn en oprecht. Zo is het ook altijd geweest. Dat was voor het eerst.”

Met Het Wapen van Sjeng levert Lanen, na een eerdere verhalenbundel en een beeldverhaal, zijn tweede roman af. Het is een draaierig onderwateravontuur, waarin het net zo goed kan dat de hoofdpersoon in een droge stofwolk verzeild raakt, als dat er een haai voorbij zwemt. Drankjes worden afgerekend met schelpen en vervoer gaat per zeepaardje.

Wat was uw ambitie met dit boek?

“Ik wilde een verhaal waar actie en beweging in zit. Als je schrijft kan eigenlijk alles. Waarom schrijft iedereen – ­zeker in Nederland – dan eigenlijk alleen over klein drama in de polder? Ik probeer in dit boek een sfeer neer te zetten en mensen te vermaken door de manier waarop ik het opschrijf. En hopelijk zien de mensen de genialiteit ervan in.”

U staat duidelijk ferm achter dit boek.

“Absoluut.”

’Lanen is zijn talent nog niet de baas’, recenseerde de Volkskrant over uw vorige boek Naamloos. Wat vond u van die opmerking?

Een beetje chagrijnig: “Het zal wel. Ik schrijf dingen die ik zelf tof vind, en dan zijn er altijd mensen die het niet begrijpen. Ik vond het geen correcte lezing van het werk.”

Waar haalt u met twee jonge kinderen en een carrière in muziek de rust vandaan om een boek te schrijven, en ­wekelijks een blog?

“Ik sta elke dag om zes uur op. De eerste uren zijn voor mij, totdat ik de kinderen wek en ontbijt voor ze maak. Dit boek schreef ik eind 2017 tussen twee drukke periodes in.”

In zo’n fase had u ook kunnen denken: lekker even niks.

“Ik moet ergens mee bezig zijn, anders voel ik me nutteloos. Ik heb een doel nodig om mezelf goed te voelen. ­Deze periode, vlak voordat het werk verschijnt, vind ik ­eigenlijk het fijnst. Het is er, het is gelukt – dat is altijd ­afwachten als je ergens aan begint. Zodra het uitgebracht is, is het eigenlijk niet meer van mij. Dan verschuift mijn focus weer naar iets anders.”

In juni treedt u voor zo’n 20.000 man op in het Olympisch Stadion, de duizendste show van De Jeugd van Tegenwoordig. Is solosucces belangrijk voor u?

“Ik vind het belangrijk om met dingen bezig te zijn en mezelf daarin uit te dagen, om te kijken wat er te leren valt en te groeien. Ik wil ook wel graag dat de dingen die ik doe succesvol zijn. Het werk dat ik in mijn eentje maak is anders – subtieler, op een bepaalde manier. De Jeugd is zo’n unstoppable juggernaut. Duizend shows, dat is niet te bevatten.”

“Ik moet denken aan zo’n Mona Lisa-mozaïek dat is opgebouwd uit duizenden kleine fotootjes. Allemaal kleine fragmenten die verspreid over veertien jaar één beeld maken. Dit wordt de grootste eigen show van De Jeugd, en meteen de grootste Nederlandstalige hip­hopshow aller tijden. Het is sick en lijp dat ik dit mag meemaken, een eer. Het verschil in schaalgrootte tussen wat ik zelfstandig doe en wat ik doe met De Jeugd, is een gegeven. Ik voel geen behoefte om met mezelf te concurreren.”

Het album <3/Hart verschijnt op 28 juni. Het boek Het Wapen van Sjeng (Uitgeverij Ambo|Anthos) is sinds 7 mei verkrijgbaar.

Pepijn Lanen

2004 Vormt met Freddy Tratlehner (Vieze Fur) en Olivier Locadia (Willie Wartaal) de rapgroep Baksteen, hieruit ontstaat De Jeugd van Tegenwoordig
2005 De eerste single van De Jeugd, Watskeburt?! bereikt de hoogste positie in de Single Top 100
2008 Vormt met Piet Parra en Rimer London formatie Le Le en brengt de cd Flage uit. Grootste hit: Skinny Jeans
2012 Verschijning van zijn eerste soloalbum: Coco
2013 Debuteert met zijn verhalenbundel Sjeumig. Het boek wordt meer dan 12.500 keer verkocht en wordt ­genomineerd voor de Storytel Luisterboek Award
2016 Schrijft met Naamloos zijn eerste roman
2018 Met illustrator Floor van het Nederend publiceert hij Hotel Dorado, een beeldroman. Met De Jeugd van ­Tegenwoordig brengt hij Anders uit, het achtste album van de formatie
2019 Levert zijn tweede soloalbum af met <3/Hart. Zijn tweede roman Het Wapen van Sjeng verschijnt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden