Pastis

Weer zo'n fijn eetcafé

De eetcafés van nu doen het beter dan de 'echte restaurants' van vroeger. Zo ook Pastis. De prijzen zijn vriendelijk en belangrijker: de kok weet hoe het moet.

Het lijkt wel of het ouderwetse eetcafé niet meer bestaat: zaken waar je een kleine keuze hebt en waarbij de hele maaltijd - om wettelijke redenen - op één bord moet liggen.

Nu zijn het bijna allemaal 'petit restaurants' geworden of ze heten bistro. En dat is allemaal nog tot daar aan toe, maar het grote punt is dat de moderne eetcafés voor een redelijke prijs vaak bijzonder goed werk leveren. In feite beter dan 'echte restaurants' een paar jaar geleden. Zo konden we erg warm lopen voor een zaak als Reuring. Nu bezoeken we Pastis, Eerste Constantijn Huygensstraat/ hoek Bosboom Toussaintstraat.

Het pleintje, eerst niets anders dan de uitmonding van de Bosboom Toussaint in de drukke Eerste Constantijn Huygensstraat, is nu een bevallig plekje met plantsoen in opbouw, met naar ik aanneem de mogelijkheid voor moeders om met kinderwagen in het zonnetje te zitten.

Binnen is het al even mensvriendelijk: op de begane grond wat tafeltjes, in het souterrain de keuken en op de entresol nog meer tafeltjes. Een bar domineert de begane grond, het terras is kennelijk met dit aprilweer al te gebruiken.

Zodra we zitten, wordt een karaf water voor ons neergezet; als we zeggen graag wat prikwater te willen, komen, naast de fles San Pellegrino, glazen met ijs en citroen. Klasse!

De kaart is niet groot, maar plezierig; we kiezen als voorgerecht voor de boerenterrine, altijd een goede maatstaf. Deze is heel goed van smaak, niet heel vet, en in elk geval geen veredelde smeerworst. Goed gegarneerd met cornichons etc. (€ 8,50)

Heel verleidelijk om ook de steak tartare te proberen. Hier is dat echt een voorgerecht, niet te groot dus (wat we heel plezierig vinden), met de garnituur ernaast: ui, kappertjes, cornichons en een peperige saus, om zelf door het met de hand gehakte vlees te mengen, dus geen gehakt uit de molen. Deze kok weet hoe het moet (€ 8,50).

Slakken kom je niet veel meer tegen, in deze bistroloze dagen. Hier is het ouderwets, met kruiden/knof-lookboter op een slakkenbordje, mals en sappig (€ 7,50). Misschien is het raar eten (mijn tafelgenoot eet er eentje, met lange tanden), maar ik houd ervan. Dat scheelt!

En dan de bouillabaisse: hij is heel rijk gevuld, met grote stukken kabeljauw, mosselen en zelfs jakobsschelp, maar de smaak is een beetje vreemd, alsof er de specerij assa foetida in zit. En de rouille is erg flauw. Die had juist de kick kunnen geven. Nou ja, iets mag ernaast zitten (€ 11,50).

Over de hoofdgerechten kunnen we alleen maar erg enthousiast zijn: daar is allereerst de gevulde parelhoen met zuurkool, puree en romige boletensaus. De parelhoen is sappig gebleven, op zich al een kunststukje, de zuurkool ragfijn en goed, de puree uitstekend en de saus bevat mooie stukken eekhoorntjesbrood (misschien uit de diepvries, maar weet u dat er prachtige boleten uit Zuid-Afrika op de markt zijn?). Een prachtig gerecht (€ 16,00).

De vis van de markt is een fors stuk kabeljauw met spinazie, tomatensalsa en friet: helemaal niets op aan te merken! Voor € 17,50 een gerecht dat staat.

De taart van het nagerecht, citroencheesecake, is heel gelikt en had best wat meer bite kunnen hebben; dat was vast ook wel het geval geweest als de kok hem zelf had gemaakt, wat waarschijnlijk niet het geval is geweest, maar ja, nogmaals, je kunt ook niet alles hebben, zeker niet voor die prijs (€ 4,00).

De twee staafjes ganache op een knapperige korst met kastanjepuree en crème fraîche is machtig en dus zeer bevredigend (€ 6,50).

De wijnkaart met een aantal wijnen per glas wordt nog aangevuld met wijnen op het bord naast de bar; beide tonen belangstelling voor aardige, plezierig geprijsde wijnen.

Pastis is een mooie, lichte zaak met plezierige bediening en een keuken die in de meeste gevallen erg goed werk levert, zeker voor de vriendelijke prijzen die ge

rekend worden.

Misschien dat hier en daar nog de puntjes op de i kunnen worden gezet, maar het is nu al een zaak waar ik u zonder veel voorbehoud naartoe kan sturen.

Ontbijten en lunchen gaan hier overigens ook; dat is het voordeel van het moderne eetcafé.

8,5

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden