Plus Proefwerk

Park (6-)

Het nieuwe Oosterpark en Hotel Arena verdienen beter dan Park, een nogal ongeïnspireerde zaak. De desserts zijn echt slecht.

Al met al vinden we Park vooral ongeïnspireerd, en hier en daar ook een beetje lui Beeld Mats van Soolingen

Na het goed gelukte Oosterpark kreeg ook Hotel Arena in de zuidwesthoek een grote opknapbeurt. Het voormalige Sint Elisabeth Gasthuis was in de nineties en de noughties een van de tofste plekken van de stad om te gaan dansen, maar de afgelopen jaren was de schwung er danig uit. ­Eigenaar Paul Hermanides verkocht al zijn andere zaken (zoals Odeon en Café Cox) en stak een fortuin in het opknappen van zijn hotel-met-podium.

Het resultaat is indrukwekkend. Met de verbouwing heeft Arena zich naar het Oosterpark gedraaid - je kuiert vanuit het groen zó naar binnen, langs de vijver met reuzenkeien en onder oude bomen door. Door de glazen pui loopt het restaurant bijna naadloos over in een enorm terras - een A-locatie.

Chic-ruig
De inrichting is een beetje dat generieke chic-ruig dat we nu overal zien, met kale muren, kale lichtpeer­tjes en decoratief betongaas op gekke plekken, maar wel gecombineerd met linnen, zachte stoelen en een zwevende open haard. Mooi wel. Overal staan en hangen kamerplanten, want thema van de zaak is 'evergreens'.

Die komen we dus ook op de eenvoudige kaart tegen. Moules frites, spaghetti vongole, entrecote - 'Internationale gerechten zoals ze bedoeld zijn, eten waarover goed is nagedacht,' pronkt de website.

Onduidelijkheid
De drankenkaart leunt zwaar op de betrokken brouwer (Heineken). De bediening blijkt ook niet goed ingevoerd: er is meermaals onduidelijkheid over de wijn.

En als ik vraag wat het verschil is tussen de drie ­ciders, komt een warrig verhaal over 'graantjes', 'limoenfris' en 'een meer mannelijk-achtige smaak', terwijl het hier om een soort stevig aangezoete mixdrankjes met allerlei toegevoegde smaakstoffen gaat (Blind Pig Cider heet het, ook van Heineken).

Behoorlijk afwezig
Het personeel is best vriendelijk, maar ook behoorlijk afwezig - het is niet druk, maar toch moeten we vaak lang wachten en wenken tot er iemand komt. Op vragen over gerechten wordt nooit teruggekomen.

Het vegetarische plankje (€14) is oké: wat gegrilde en ­gemarineerde artisjokjes die lekker zijn, een 'panzanella' die meer op een Franse salade met croutons lijkt, maar best smaakt door de goeie knoflookdressing.

Ook een miniquiche (formaat sjoelsteen) die doet denken aan iets uit de kerst-Allerhande van '96, en een droge hummus waarin we geen tahin ontwaren.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

De gladde kippenleverpaté in een potje, met salie en gewelde rozijntjes (€9,50) is luxueus en boterig, maar de bovenkant is bruin verkleurd - dat is simpel tegen te gaan door er een laagje geklaarde boter op te laten stollen dat de boel van lucht afsluit.

Irritant
De bijgeleverde uiencompote is niet lekker lang zacht en zoet­gestoofd, maar nog half­rauw en gezoet met suiker. Het ­gegrilde brood dat er ongevraagd bij komt, staat later voor drie euro op de rekening. Irritant.

Het piepkuiken (€19), flink op smaak gejast met olijfjes en ­gezouten citroen, is opengeklapt geroosterd en heel smakelijk. De jus vinden we, zeker in combinatie met de toch al stevige smaakmakers, te geconcentreerd en zelfs aan de bittere kant, en de bijgeleverde courgette is voos met een piepend harde schil.

Rechtop tussen de pootjes van het vogeltje staat een onbegrijpelijk decoratief bouquet garni - een takje tijm, een takje rozemarijn en een laurierblad, rauw samengebonden met een stukje slagerstouw.

Saaie diepvriesfrites
De tijd die de koks hebben moeten steken in het bijeenbinden van versierkruiden die je niet kunt eten, die nergens hun smaak hebben ­afgegeven en ongeproefd in de prullenbak zullen belanden, hadden ze beter kunnen besteden aan het maken van ­mayonaise: bij de saaie diepvriesfrites zit van die nepsaus uit een emmer.

Best
Het geroosterde kippetje met olijven en ­ingemaakte citroen is best lekker.

Minder
De ‘clafoutis met seizoensfruit’ blijkt een blok oude taaitaai met een gefossiliseerde peer, een smaakloze aardbei en mangocoulis. Oneetbaar.

Opvallend
Tijdens de verbouwing is de entree van Hotel Arena – en restaurant Park – naar het park gedraaid. Je loopt vanuit het groen zo naar binnen.

'Gerechten waarover is nagedacht' noemen ze dat. Niet echt dus. De kalfsschenkel met een soort peperonata (€21) smaakt oké, maar is wat taai - misschien iets te hoog verhit - en wordt ­geserveerd met aardappelpuree.

Mislukt
De desserts zijn echt mislukt. Beide worden geserveerd met een onbegrijpelijk garnituur van mangocoulis uit een pak, een knalrode, maar volstrekt smaakloze aardbei, en een enorme klets crème fraîche. De tarte tatin (€6,50) is nat en zacht met doorzichtig geworden appel (misschien bevroren geweest?).

Maar de 'clafoutis' met 'seizoensgebonden fruit' (€6,50) slaat alles: dit lijkt nog het meest op een blok oude taaitaai met daarin het verschrompelde fossiel van wat ooit, heel lang geleden, een stoofpeer is geweest - we trekken het arme ding aan z'n steeltje uit het gebak als een dode muis uit z'n holletje. Het is niet te eten. De serveerster haalt het van de rekening.

Al met al vinden we Park vooral ongeïnspireerd, en hier en daar ook een beetje lui. Jammer, want deze mooie plek aan het Oosterpark verdient echt iets leuks.

Vorige Proefwerken:
Bir Tat (8-)
Zaagmolen (8+)
Spirit (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Park

’s-Gravesandestraat 55
1092 AA Amsterdam
zo-do 07.00-24.00 uur
vr & za 08.00-01.00 uur
020 850 2450
www.parkcafe-restaurant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden