Palmboom (Radisson Blu)

Alles op smaak? Eh, nee

De Palmboom is weer zo¿n brasserie in een hotel. In dit geval het Radisson Blu Hotel aan het Rusland, zeg maar om de hoek van The Grand. Het heeft een imposante hal, een ruime, lichte vide, met een soort inpandige, opengewerkte geveltjes voor de bar (De Pastorie) en de brasserie, die helaas alleen via een trappetje te bereiken is. Je zit er overigens wel comfortabel, met uitzicht op het Rusland en onder andere een bar die voor een groot deel uit een gigantische koeler bestaat, een toonbank vol met ijs, zoals je dat wel bij visboeren ziet. Hier zit dat ijs vol met flessen.

Wat dat voor consequenties heeft, blijkt als we een glas sauvignon blanc (€7,50) bestellen. Die is zo koud dat de wijn ondrinkbaar is, tenminste voor iemand die iets wil proeven. Het meisje dat ons bedient, stelt voor de fles eerst op temperatuur te laten komen. We werpen tegen dat we beter (en sneller) het glas op temperatuur kunnen laten komen en dat ze dus beter kan inschenken. Het dringt langzaam tot haar door. Ze is duidelijk zeer onervaren en blijkt zichzelf een aantal gewoontes te hebben aangeleerd die op den duur ontzettend irriteren. Bij elke vraag of bestelling zegt ze 'geen probleem' en ze vraagt voortdurend of 'alles op smaak' is. Een verkeerd begrepen keukenterm.

En als ze vraagt hoe we de entrecote willen hebben en we saignant zeggen, herhaalt ze de vraag. Saignant komt niet in haar woordenboekje voor. En zo gaat het door. We zijn niet erg onder de indruk van haar professionaliteit.

Kruidnagelsmaak

De kaart is wel een echte brasseriekaart, met onder andere een lijst hamburgers voor de Amerikanen die hier eten maar er zijn ook luxueuzer aandoende gerechten.

Wij beginnen met de jakobsschelpen met aardappelsalade: drie goed gebakken, maar zonder zout en peper smaakloos gebleven nootjes schelp, met twee hoopjes zeer fijn gesneden, voor ons mislukte aardappelsla die vooral naar kruidnagel smaakt en niets toevoegt (€13,50).

Het kalfsvlees met uienringen en kreeftmayo (€11,50) is een poging tot een luxeversie van vitello tonnato, maar er is geen smaakbalans, ook al omdat de saus in druppelvorm en niet met een echte kreeftensmaak niets bijdraagt. Een fout gerecht.

De uiensoep is redelijk, ook al stoorde hier een wat te sterke kruidnagelsmaak en klaagt mijn tafelgenoot dat de crouton wel erg zompig is geworden. Ik vind dat zelf niet zo'n punt (€ 8,50).

Van de speciale lamsvleeskaart kiezen we de lamsconsommé (consume, zegt de rekening, €8,50). Tot onze verrassing wordt die geserveerd in een bourgogneglas. Het betreft een bouillon die niet op smaak is en waar heel fijn gesneden of geraspte, vrijwel rauwe groenten op drijven, als kroos op een sloot. Daar heb je haar weer met 'alles op smaak?¿ Dit keer kan ik me niet inhouden en zeg ik, naar waarheid: 'Nee!' Ze schrikt, wil de sloot overgieten in een kom, biedt zelfs een andere soep aan, maar we zijn niet zo hongerig en laten alles gewoon weghalen. Het komt overigens wel op de rekening, wat natuurlijk niet had gemogen!

Redelijke frieten

Dan zijn we aan de hoofdschotels toe. De zeebaars is hard gebakken, maar redelijk, met een botersaus en fatsoenlijke pommes Pont Neuf (dikke, voorgekookte frieten, €22,50).

De entrecote (tweehonderd gram, zegt de kaart) is eigenlijk niet meer saignant, eerder tegen à point aan (medium rare noemen Amerikanen dat) en komt met naar keuze rodewijnsaus of kruidenboter (€22,50). We kiezen de saus, maar zijn niet onder de indruk. Hier komen redelijke frieten bij, maar geen mayo. Zo Hollands zijn ze hier niet.

Zuchtend zijn we aan het toetje toe. We zijn vooral benieuwd naar de soufflé glacé van appel, want die smaak overtuigend in ijs krijgen vergt wat inspanning. Deze harde klomp smaakt naar niets. Een onmogelijke missie voor deze kok (€8,50).

De citroencrème-brûlée is nog heel behoorlijk, maar dat troost ons niet.
Met tegenzin betalen we het volle bedrag, tegen onze gewoonte in deze keer zonder overtip, en gaan we ontmoedigd huiswaarts. M

ijn tijdelijke tafelgenoot verzucht: 'Eigenlijk heb je een heel zwaar beroep.' Het is maar dat u het weet!

5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden