PlusWeekmenu

Paddenstoelenrisotto en jambalaya met bonen en ananas: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer snelle andijviestamppot en maaltijdsalade met gerookte makreel.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Snelle andijviestamppot met spekjes en komijnekaas

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gr aardappelpuree fijne kruiden
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 40 gr jong belegen komijnekaas
  • 250 gr gesneden andijvie
  • 1 el Franse mosterd

Bereidingswijze

1. Verwarm de aardappelpuree volgens aanwijzingen op de verpakking. Gebruik hiervoor een grote pan.

2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan 5 min. op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en bak de spekreepjes nog 5 min. tot deze krokant zijn.

3. Snijd ondertussen de komijnekaas in kleine blokjes van een halve cm. Roer de andijvie, samen met de mosterd door de aardappelpuree.

4. Verdeel de aardappelpuree over de borden en garneer met de spekjes en blokjes kaas.

Tip: Houd je van jus bij de stamppot? Haal dan de spekjes uit de koekenpan en voeg vervolgens een klein laagje water toe aan het braadvet. Bind het vervolgens met bloem: 1 eetlepel per eetlepel braadvet en roer dit goed door met een garde. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte is bereikt.

null Beeld

Dinsdag

Paddenstoelenrisotto met pastinaak

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr pastinaak
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 160 gr risottorijst
  • 50 ml droge witte wijn
  • 5 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 500 ml paddenstoelenbouillon
  • 200 gr gemengde paddenstoelen
  • 10 gr roomboter
  • peper en zout
  • 30 gr Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de uien en knoflook. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van 1,5 cm. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ¾ fijn.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit ½ van de ui, knoflook, risottorijst en gehakte rozemarijn tot de rijst glazig is. Voeg de pastinaak toe en laat 2 min. mee bakken. Blus af met de witte wijn. Voeg het eekhoorntjesbrood en de helft van de paddenstoelenbouillon toe.

3. Kook de risotto op laag vuur in 20 tot 25 min. gaar. Voeg steeds een klein beetje de overige bouillon toe wanneer het vocht bijna is verdampt en roer goed door. Halveer ondertussen de grote paddenstoelen, zodat alle paddenstoelen ongeveer even groot zijn.

4. Verwarm de roomboter in een pan op middelhoog vuur. Bak de paddenstoelen samen met de resterende ui in ongeveer 10 min. bruin. Breng op smaak met peper en zout.

5. Roer kort voor serveren de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto. Serveer de risotto met daarop de paddenstoelen en maak het gerecht af met de resterende Parmezaanse kaas en rozemarijn.

null Beeld

Woensdag

Maaltijdsalade met gerookte makreel

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ei
  • 150 gr farfalle (pastavorm)
  • 2 Chioggiabieten
  • 100 gr gerookte makreelfilet
  • 50 gr rucola
  • peper en zout
  • 2 takjes dille
  • 2 el mayonaise
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 tl honing

Bereidingswijze

Kook het ei hard in 8 min. en kook de farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel het ei en snijd in parten. Giet de farfalle af en spoel af met koud water.

Schil de bieten en snijd in hele dunne plakjes. Breek de makreel in kleine stukken.

Verdeel de bieten over de borden, gevolgd door de rucola en farfalle. Leg hierop de makreel en het ei. Maak de salade op smaak met peper en zout.

Halveer de citroen en snijd de ene helft in partjes en pers de andere helft. Snijd de dille fijn en meng door de mayonaise, samen met de olijfolie, 1 tl citroensap en de honing. Verdeel de dressing over de salade. Garneer de salade met citroenpartjes.

Tip. Chioggiabieten koop je bij de groenteboer of biologische supermarkt.

null Beeld

Donderdag

Jambalaya met bonen en ananas

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 100 gr sperziebonen
  • 1 vleestomaat
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl cajunkruiden
  • 100 gr basmatirijst
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gr ananasstukjes uit blik
  • 200 gr kidneybonen
  • Tabasco
  • 40 gr ongezouten cashewnoten

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de ui, was en snijd de paprika in reepjes van 0,5 cm dik en halveer de sperziebonen. Snijd de tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijst. Snijd in blokjes van 0,5 cm.

2. Verwarm de zonnebloemolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Bak hierin de gesnipperde ui en paprikareepjes licht aan. Voeg de cajunkruiden, sperziebonen, tomaat en rijst toe en laat 2 min. meebakken.

3. Voeg het water en het groentebouillonblokje toe en roer goed door. Laat het geheel ongeveer 15 min. koken met een deksel op de pan, zonder door te roeren.

4. Laat de ananasstukjes en kidneybonen uitlekken. Voeg deze de laatste 2 min. toe aan het geheel. Voeg naar smaak tabasco toe en roer door.

5. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de cashewnoten. Strooi deze over het gerecht vlak voor het serveren.

null Beeld

Vrijdag

Broodje pittige kip

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 el gerookte paprika poeder
  • ½ tl zout
  • 200 gr kipblokjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 flatbread broodjes
  • 4 cherrytomaatjes
  • 1 takje verse koriander
  • 3 el komkommerrauwkost
  • 2 el knoflooksaus

Bereidingswijze

1. Meng de cayennepeper, knoflookpoeder, gemberpoeder, gerookte paprika poeder en het zout in een bakje tot een kruidenmengsel. Meng de kipblokjes met de helft van de olijfolie en het kruidenmengsel. Zet opzij en laat marineren.

2. Bereid de flatbreads volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven, grill of broodrooster. Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en de koriander fijn.

3. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en bak de kip gaar. Beleg het flatbread met de komkommerrauwkost, kip en tomaat. Top af met verse koriander en knoflooksaus.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden