Plus Recept van de dag

Paddenstoelencurry zonder koolhydraten

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen. Vandaag: paddenstoelencurry.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw

Ik ben boos op mijn weegschaal. Het ding heeft samen met zijn beste vrienden – de zwaartekracht en mijn metabolisme – een flauwe samenzwering beraamd: laat haar maar flink boksen, aan gewichten hangen en hypergezond eten; wij bewegen lekker toch niet mee. Kijken hoe lang ze dat volhoudt…

Een echte held laat zich daar natuurlijk niet door van slag brengen, maar ik raak toch echt gefrustreerd als ik drie weken lang, dag in dag uit exact hetzelfde getal in dat digitale venster zie verschijnen. Soms met een paar ons minder erachter, dan weer een paar ons meer.

Dan komt er zo’n dag dat ik het nieuwste ‘foodcourt’ van de stad in loop, boven in Magna Plaza. Had ik niet iets ­gelezen over fantastische Chinese soep daar? Kan toch best gezond zijn?

Natuurlijk vind ik waar ik naar op zoek ben: China ­Supreme heet het tentje. En wat heb ik een trek na dat lesje poweryoga. Ik staar zeker tien minuten naar de menukaart. Al na een halve minuut weet ik dat er niets op staat waar mijn trainer het mee eens is. De overige tijd ­besteed ik aan afwegen wat dan de meest verantwoorde keus is – om uiteindelijk te besluiten dat het misschien best goed is mijn van koolhydraten verstoken lichaam eens even te laten ‘schrikken’. Ik bestel een kom spicy ­Sichuan Dan Dannoedels.

De noedels doen wonderen: ze brengen me linea recta naar de koolhydraathemel. Gelukzalig slurp ik mijn kom tot op de laatste sliert leeg. Dit wil ik elke dag!

Helaas gebeurt er op de weegschaal geen wonder. Dan moet het maar in mijn keuken gebeuren. Ik maak een koolhydraatvrije paddenstoelencurry die zo vol smaak zit dat ik die ook wel elke dag wil. Zo pak ik weegschaal, zwaartekracht en metabolisme lekker terug. Want hoe meer smaak, hoe langer ik volhoud. En hoe meer kans dat zij toch moeten gaan bewegen.

Paddenstoelencurry

Ingrediënten
(voor 2 personen)
2 el roomboter
4 el neutrale olie
1 ui, gehalveerd en in dunne plakjes
3 tenen knoflook, gehakt
2 (of minder of meer) rode pepertjes (rawit), fijn gesneden
3 cm verse gember, in dunne reepjes
2 curry- of kaneelblaadjes (toko)
1½ tl Indiaas kerriepoeder
1 tl mosterdpoeder
400 g champignons, gehalveerd
3 medium trostomaten, gehalveerd
1 tl ahornsiroop
200 g hüttenkäse
100 g spinazie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Verhit boter en olie in een pan. Bak daarin ui, knoflook, pepertjes, gember, curry- of kaneelblaadjes, kerriepoeder en mosterdpoeder 2 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig om. Voeg champignons toe, schep goed om en bak 8 minuten. Doe de tomaten erbij en bak ze 3 minuten mee. 

Als de champignons goudbruin zijn en de tomaten iets zacht, mag de hüttenkäse erbij. Laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de spinazie toe, roer 1 minuut om en breng op smaak met ­peper en zout. Je kan er eventueel wat basmatirijst en/of linzen bij serveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden