Paardenvlees in stad niet aan te slepen

Een week na de onthulling dat Steakhouse Piet de Leeuw paard verkocht als runderbiefstuk, neemt het verhaal een onverwachte wending: paardenvlees is in de hele stad niet aan te slepen. Bij een slager in de Kinkerstraat hangt een bord met 'Heerlijke Malse Paardenbiefstuk' en het vlees prijkt op de menu's van heel veel Amsterdamse restaurants.

Een paardenbiefstuk wordt bereid bij Steakhouse Piet de Leeuw. Beeld ANP

Horecaslager Frans Kaijser van L'Empereur is er een beetje beduusd van. 'Eerder verkocht ik helemaal nooit paard, nu zijn er wel tien restaurants die mij erom vragen.' Vrijdag laat hij twee Hollandse renpaarden slachten om zijn klanten te voorzien. 'Twee paarden, dat is 650 kilo vlees.'

De eigenaar van Piet de Leeuw, die zijn Zuid-Amerikaanse vlees nog altijd betrekt bij Fontijn, heeft het menu inmiddels aangepast; er staat nu zowel ossenhaas als paardenhaas op. 'Maar bijna iedereen wil paardenvlees, die ossenhaas wordt nauwelijks verkocht', zegt de advocaat van het restaurant, Willem Jan Tielemans van kantoor Blenheim, die tegenwoordig het woord doet.

'Het was altijd al druk in de zaak van mijn cliënt, dus hij kan niet zo goed zeggen of het nu per se veel drukker is. Wel heeft hij van veel vaste klanten telefonisch een hart onder de riem gestoken gekregen - onder wie veel BN'ers. Nee, welke dat zijn, kan ik niet zeggen. Er zijn ook mensen die speciaal voor het paardenvlees komen. Maar er is ook een aantal vervelende telefoontjes geweest van mensen die zeggen dat ze hun geld terug willen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden