Aldus

Organisator Bodypaint Art Event wil artistieke erkenning

Joram Baruch (57) organiseert morgen het Amsterdam Bodypaint Art Event. Hij wil dat bodypainting meer artistieke erkenning krijgt.

Dylan van Eijkeren
null Beeld ABA
Beeld ABA

Is bodypainten kunst dan?

“Jazeker. Het is een kunstvorm en niet de makkelijkste, want je werkt met een model dat zweet, poept, piest, niest en beweegt. En dat vijf uur lang. In andere landen zijn er wedstrijden bodypainting, zo is het WK in Oostenrijk net nog gewonnen door een Nederlandse.”

Het is niet iets voor kinderfeestjes?

“Zeker niet, je moet behoorlijk goed kunnen schilderen om een living canvas er goed uit te laten zien. Kijk, iedereen mag morgen meedoen, maar je moet wel een beetje kunstzinnig zijn aangelegd.”

Aan de modellen, lees ik, zijn geen voorwaarden verbonden?

“Nee, juist niet. Oud, jong, dik, dun, groen, grijs, man, transgender, vrouw, kort, lelijk, lang, en zelfs mooie mensen zijn welkom. Meedoen kost 30 euro en dan krijg je een lunch en een boottocht en drankjes en heel veel aandacht.”

Even terug naar de artisticiteit. U schrijft dat u gehonoreerd bent door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hoe gaat dat?

“We hebben een heel kleine subsidie gekregen. Maar klein of niet klein: het betekent dat het AFK ons beschouwt als een kunstvorm, en daar zijn we heel blij mee. Dit is de vierde keer dat we het evenement organiseren, er hebben zich al tachtig mensen ingeschreven, het AFK erkent ons: het gaat de goede kant op.”

Is er een thema?

“Het bodypainten vindt plaats op het Museumplein, zodoende is Vincent van Gogh het thema. Dat uiten we door op de ruggen van alle modellen, op hun B-kanten als het ware, een enorme versie van De sterrennacht van Van Gogh te gaan schilderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden