PlusMijn Amsterdam

Oprichter Amsterdam City Guide: ‘Het lijkt of alles wat rauw is verdwijnt’

Esther Weijkamp (34) is oprichter van Amsterdam City Guide, waarmee ze 55.000 volgers op Instagram de mooiste plekken van de stad laat zien. Ze houdt van het Flevopark en wil altijd nog eens kleding lenen bij Lena.

Judith Zilversmit
Esther Weijkamp: ‘Die ruige plaatsen ben ik aan het zoeken, maar het lijkt of alles wat een beetje rauw is verdwijnt.’ Beeld Nosh Neneh
Esther Weijkamp: ‘Die ruige plaatsen ben ik aan het zoeken, maar het lijkt of alles wat een beetje rauw is verdwijnt.’Beeld Nosh Neneh

Eerste keer in Amsterdam

“De allereerste keer weet ik niet meer, maar een van mijn belangrijkste herinneringen is dat ik elf jaar geleden vanuit ­Drunen naar Amsterdam kwam om te ­studeren. Ik zocht woonruimte en moest hospiteren. Met zeventien anderen stond ik in een kamer in de Houthavens, waar we allemaal op aasden. Iedereen had wat lekkers meegenomen. Toen stonden in die buurt nog oude barakken, containers en asielzoekerswoningen. Ik kreeg de kamer. Een houten hutje, noemde ik het altijd. Mijn hele studententijd heb ik daar gewoond. Een heerlijke tijd. Toen kregen we al brieven dat alles daar gesloopt zou worden om plaats te maken voor een nieuwe wijk. We weten nu hoelang het heeft geduurd voordat het zover was.”

Dagelijkse boodschappen

“Ik woon precies tussen Oud-West en De Baarsjes in, met mijn vriend Walter en ons zoontje Quinn. We doen altijd boodschappen op de Ten Katemarkt; ik kom graag bij de groentekraam. We zijn niet zo goed in vooruitplannen, dus de markt is ideaal. Ik probeer sowieso zo min mogelijk bij grote ketens te halen. Liever bij lokale winkels in de buurt. Dit gaat nu makkelijker, omdat we thuiswerken en er meer tijd is om naar verschillende winkels te gaan.”

Lex Groente op de Ten Katemarkt. Beeld Nosh Neneh
Lex Groente op de Ten Katemarkt.Beeld Nosh Neneh

Geheim adres

“Slijterij Wynand Fockink in de Pijlsteeg, geweldige zaak. En er is een heel gaaf ­soulfoodrestaurantje, verstopt tussen het Centraal Station en de Dam. Terrazen heet het, ze bestaan al vijftien jaar en zo lang serveren ze al vegan eten.”

Museum

“Ik ben een trotse Amsterdammer als ik onder het Rijksmuseum door fiets, dat blijft een iconisch gebouw. Het Tropen­museum vind ik fijn omdat ik daar leer over alle mensen en de wereld. Een tijdje geleden was ik in museum Straat op het NDSM-terrein; ik was onder de indruk van de ruimte en de grote werken die daar goed tot hun recht komen. Wat jammer is: NDSM was altijd een rauwe broedplaats, nu lijkt het gepolijst te worden. Ik ben blij dat Pllek mag blijven, want zulke plekken ­moeten blijven bestaan. Ik vond het ­verschrikkelijk dat Roest weg moest. Die ruige plaatsen ben ik aan het zoeken in de stad, maar het lijkt of alles wat een beetje rauw is verdwijnt.”

Straat op het NDSM-terrein. Beeld Nosh Neneh
Straat op het NDSM-terrein.Beeld Nosh Neneh

Restaurant

“Dit vind ik de allermoeilijkste vraag. Voor elke gelegenheid is een plek te bedenken. Als ik móét kiezen, zeg ik Sinne op de Ceintuurbaan, een restaurant met een ster. De eigenaar komt ook uit Brabant, ze werken daar heel hard en het eten is fantastisch. De prijs-kwaliteitverhouding is zoals ie moet zijn. Ik ga ook graag naar cocktailbars, zoals Branie in de Ten Kate­straat. Ze hebben heerlijke cocktails en goed Indonesisch streetfood. En een menukaart met grappige woordspelingen. Daar ben ik gevoelig voor.”

Mooiste park

Ik hou van het Erasmuspark en het ­Rembrandtpark. Maar waar ik echt graag kom, is het Flevopark. Daar is zo’n klein huisje met een bierbrouwerijtje, Proef­lokaal ’t Nieuwe Diep. Heel schattig en sprookjesachtig. Het is een groter park, dat vind ik fijn. Je krijgt een beetje het gevoel dat je de stad uit gaat, de natuur in. Ik ben dol op de stad, maar soms wil je even weg.”

Proef­lokaal ’t Nieuwe Diep. Beeld Nosh Neneh
Proef­lokaal ’t Nieuwe Diep.Beeld Nosh Neneh

Modewinkel

“Ik koop steeds minder kleding, en ik koop best veel tweedehands. Ik wil altijd nog een abonnement op Lena, een leenwinkel in de Westerstraat. Een vriendin van mij doet het al jaren en is dus altijd in het nieuw. Zo heb je geen bezit en creëer je geen uitstoot. Heel sustainable, dus.”

Een avond stappen met...

“Ja, dan toch met mijn vriend Walter. We kennen elkaar pas drie jaar, al blijken we al veel langer in dezelfde cafés met dezelfde mensen rond te hebben gehangen. Al die tijd hebben we elkaar nooit gezien. Ik zou samen een keer op een maandagavond willen teruggaan naar de Supperclub, al zal het natuurlijk nooit meer hetzelfde zijn. En ik had graag nog een keer met mijn oom Rob van Bracht een avond op stap willen gaan. Hij is overleden, helaas. Hij heeft me met Amsterdam laten kennismaken toen ik een klein meisje was, maar ook met ’t Nieuwe Diep.”

Ik voel me Amsterdammer, omdat...

“Ik weet niet of het geoorloofd is mezelf Amsterdammer te noemen. Ik woon hier pas elf jaar, maar heb mijn hele hart aan deze stad verpand. Amsterdam heeft zo veel gebracht in mijn leven en blijft me elke dag verbazen. Ik weet dat ik hier mijn hele leven zou kunnen blijven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden